Šta sad radi nesuđeni kupac Sartida

Izvor: B92, 13.Avg.2013, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta sad radi nesuđeni kupac Sartida

Berlin/Njujork -- Nemačka industrijska grupacija Tisen Krup razmatra plan prodaje svoje čeličane u Americi (odeljenje Stil Amerikas).

A pored toga istražuje mogućnost očuvanja neprofitne čeličane u Brazilu.

Kako piše Vol strit džornal, u okviru novog plana, Tisen Krup namerava da proda čeličanu u američkoj državi Alabama brazilskoj kompaniji Cia.Siderurgica Nacional - CSN, za 1,5 milijardi dolara.

Pored toga, CSN će svake godine kupovati po >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tri miliona tona čelika proizvedenog u brazilskom preduzeću Tisen Krupa, koje će ostati pod kontrolom nemačke kompanije. Pri tome, oko 2,5 miliona tona iz te čeličane će se preradjivati u fabrici u Alabami u narednih šest godina, a preostali deo će biti na raspolaganju brazilskoj fabrici SCN, naveli su izvori.

Zvanični predstavnik Tisen Krupa je rekao novinama da kompanija vodi intenzivne pregovore sa više kupaca i planira da uskoro proda imovinu u SAD.

Takodje se ne isključuju ni druge opcije, medju kojima je i prodaja na osnovu zajedničke ponude Arselor Mitala i Nipon stil end Sumimoto metal korp, navode izvori bliški pregovarima.

Te kompanije ponudile su dve milijarde dolara za fabriku u Alabami, na čiju izgradnju je potrošeno pet milijardi dolara, a u kojoj je planirana prerada pet miliona tona čelika godišnje za fabrike automobila na jugoistoku SAD.

Dve fabrike Tisen Krupa, kao deo ambicioznog plana za osvajanja američkog tržišta čelika, već su koštale kompaniju više od 15 milijardi dolara, a pri tome nisu donele profit.

Knjigovodstvena vrednost preduzeća, za koja nemačka kompanija traži kupca od maja prošle godine, sada iznosi 4,5 milijarde dolara. Od momenta otvaranja fabrika 2010. godine Tisen Krup je otpisala njihovu vrednost za 10,7 milijardi dolara.

Rešavanje problema sa imovinom u Americi je prioritetni zadatak za nemačku kompaniju.

Medjunarodna rejting agencija "Standard i Purs" saopštila je ranije da je njihova prodaja presudna za smanjenje duga i očuvanje rejtinga Tisen Krupa.

Grupa Tisen Krup ima više od 700 zavisnih preduzeća i filijala u više od 80 zemalja, u kojima radi oko 150.000 ljudi. Pored posla sa čelikom, grupa se bavi i proizvodnjom delova i sistema za automobilsku industriju, gradjevinskih mašina, liftova, pokretnih stepenica, komponenti i celih tehnoloških linija za različite vidove industrije, objektima za proizvodnju cementa.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šta sad radi nesuđeni kupac Sartida

Izvor: B92, 13.Avg.2013

Berlin/Njujork -- Nemačka industrijska grupacija Tisen Krup razmatra plan prodaje svoje čeličane u Americi (odeljenje Stil Amerikas)...A pored toga istražuje mogućnost očuvanja neprofitne čeličane u Brazilu...Kako piše Vol strit džornal, u okviru novog plana, Tisen Krup namerava da proda čeličanu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.