Šta kineski partner donosi u Ikarbus

Izvor: RTS, 11.Jan.2019, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta kineski partner donosi u "Ikarbus"

Sredinom ove godine očekuje se privatizacija "Ikarbusa" iz Zemuna, a novi većinski vlasnik biće kineski "Jinlong", koji planira proširenje proizvodnje i na elektrovozila. Proces privatizacije je već počeo kroz unapred pripremljeni plan reorganizacije, Kinezi će biti vlasnici 51 odsto kapitala "Ikarbusa", a država 26 odsto. Ostali deo pripada malim akcionarima.
Kineski partner pristao je da otkupi 9,5 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << miliona evra duga "Ikarbusa". "Jinlong" je jedan od najvećih svetskih proizvođača baterija za elektrovozila i veliki proizvođač elektroautobusa, elektrokamiona i elektrodostavnih vozila.

Osim elektrovozila, Kinezi bi želeli da u "Ikarbusu" počnu i proizvodnju baterija za elektromobile. Tehnologija kojom ta kineska kompanija raspolaže jedna je od najnaprednijih i želja Kineza je da se sa elektroautobusima preko "Ikarbusa" približe evropskom tržištu.
"Čini nam se da u ovom trenutku nismo mogli bolju privatizaciju očekivati, zbog toga što se ovih meseci potpuno menja slika auto-industrije Evrope, sada se sa dizel motora prelazi na elektromotore. Većina evropskih proizvođača nije spremna na to, a kineski proizvođači su daleko već godinama odmakli u toj tehnologiji, i mi se nadamo da će to biti veliki zamajac daljem širenju 'Ikarbusa'", kaže direktor "Ikarbusa" Aleksandar Vićentić.
"Ikarbus" je posle saradnje sa "Mercedesom" i MAN-om svakako poželjan partner za kineskog gignata, jer on može da napravi autobus na svakoj šasiji, pa i na kineskoj električnoj platformi.
U "Ikarbusu" kažu da je fabriku pred kraj pršle godine kroz socijalni program napustilo oko 140 zaposlenih, koji su po godini staža dobili 200 evra. Trenutno fabrika ima 120 radnika.
"Drago nam je što smo uspeli da sačuvamo inženjerski kadar u 'Ikarbusu', to je veoma bitno i nama i našem novom kineskom partneru. Verujem da ćemo širenjem na nova tržišta, zaposliti još više inženjera, ali i kvalifikovanih radnika", ističe Vićentić.
"Ikarbus" je osnovan 1923. godine kao prva fabrika aviona na Balkanu, da bi kasnije promenio delatnost. Prvi autobus proizveden je 1954. godine, po licenci austrijske firme "Saurer".
Do sada je u toj fabrici proizvedeno više od 20.000 autobusa, od čega je znatan deo izvezen, a on je i jedina fabrika na Balkanu koja trenutno radi autobuse i karoserije za njih.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Šta kineski partner donosi u "Ikarbus"

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jan.2019

Sredinom ove godine očekuje se privatizacija "Ikarbusa" iz Zemuna, a novi većinski vlasnik biće kineski "Jinlong", koji planira proširenje proizvodnje i na elektrovozila. Proces privatizacije je već počeo kroz unapred pripremljeni plan reorganizacije, Kinezi će biti vlasnici 51 odsto kapitala...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.