Šta kad ne možete da otplatite kredit

Izvor: Banke.Online.rs, 31.Maj.2013, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta kad ne možete da otplatite kredit

U odnosu na početak krize, skoro da su duplirana kašnjenja građana u otplati kredita. Osim refinansiranja, građanima kao mogućnost preostaje i zamrzavanje dugovanja na dve godine. KRIZA - Trenutno docnja građana u otplati kredita iznose 4,8 odsto i od početka godine povećala se za 0,2 odsto. Pre krize, međutim, iznosila je 1,7 odsto. Glavni razlog zašto kasne u vraćanju rata je gubitak posla, ali i smanjenje prihoda. Iako imaju mogućnost da kredit refinansiraju, građani imaju još jedan način, da ukoliko su u problemu, prolongiraju izmirenje obaveza prema banci. Naime, pre dve godine uvedeno je da svakom klijentu koji ima pad zarade miruje glavnica, a da plaća samo kamatu, a ukoliko ostane bez posla da mu kredit miruje dve godine. Ali, svaki slučaj je priča za sebe, tako da je savet da se obratite banci, kako bi se rešenje koje je individualno našlo. U Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita kažu da oni, pre svega, sugerišu da se korisnici stambenih kredita bez odlaganja obrate banci kod koje su dobili stambeni kredit. - Ukoliko je poteškoća u izmirivanju mesečnih obaveza samo privremena, najlakše je u dogovoru sa bankom reprogramirati obavezu u smislu uvođenja privremenog grejs perioda, produžetka roka ili reprogramiranja - ističu u NKOSK. Kada je o klijentima Eurobanke reč, kako kaže Vladan Vilotijević, direktor razvoja u sektoru za stanovništvo, više od 98 odsto dužnika redovno vraća stambene kredite, dok je kod keš i potrošačkih kredita ovaj procenat oko 95 odsto. - Pokušavamo da pronađemo najbolje moguće rešenje za obe strane. Pre svega, radimo restrukturiranje kredita, ukoliko za to postoje objektivni razlozi kao što je gubitak posla gde klijentu izlazimo u susret, na primer produženjem roka, uvođenjem grejs perioda u kojem klijent plaća samo kamatu, a glavnica miruje - kaže Vilotijević. Opcije: Refinansiranje i prolongiranje opcija 1 Uzimate novi kredit kojim zatvarate stari, ali sa dužim rokom otplate i manjom kamatnom stopom opcija 2 Kredit miruje dve godine (ukoliko ste ostali bez posla) opcija 3 Plaćanje kamate, mirovanje glavnice (u slučaju pada zarade)

Nastavak na Banke.Online.rs...






Povezane vesti

Šta uraditi kad ne možete da otplatite kredit?

Izvor: Vesti-online.com, 31.Maj.2013

Računi na sve strane, cene samo skaču, a rate za kredit čekaju. U odnosu na početak krize, skoro da su duplirana kašnjenja građana u otplati kredita. Osim refinansiranja, građanima kao mogućnost preostaje i zamrzavanje dugovanja na dve godine. ..Osim refinansiranja, građanima kao mogućnost...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Banke.Online.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Banke.Online.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.