Šta japanske investitore privlači u Srbiji

Izvor: RTS, 14.Jan.2018, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta japanske investitore privlači u Srbiji

U posetu Beogradu sutra stiže premijer Japana Šinzo Abe – prvu posle 1987. godine. Susreti sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić prilika su za političke, ali i ekonomske razgovore. Signal za unapređenje privredne saradnje je i dolazak predstavnika japanskih kompanija koje su, kako je najavljeno, zainteresovane za ulaganje u prehrambenu, ali i IT industriju.
Stabla japanske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << trešnje, ali pre svega ulog od 25 miliona evra i plan da zaposli - kompanija "Jazaki" donela je u Srbiju. Za japanskog proizvođača kablova za auto-industriju trenutno radi 620 ljudi.

"Bio sam šest meseci na obuci u Rumuniji, Litvaniji i Češkoj. Moj posao je sada tim lider", objašnjava radnik Dejan Bošković. 
Menadžer u kompaniji "Jazaki" Miloš Davidović kaže da u naredne dve i po godine, kompanija planira da zaposli više od 1.700 ljudi.
"Tako da biće dosta prilika za mlade ljude u Šapcu", poručuje Davidović. 
Potvrda ulagačima da su na pravom mestu je poseta japanskog premijera, ujedno i poziv budućim investitorima.  
"Mislim da u prehrambenoj industriji, naravno hrani koja je kvalitetna, koja zadovoljava standarde tako visokog tržišta kao što je japansko, imamo šanse i mislim da je to ono što treba u 2018. razvijati", napominje Nenad Đurđević iz Privredne komore Srbije.
Ambasador Srbije u Japanu Nenad Glišić kaže da su pre nekih 30, 40 godina, Japanci procenili da je Vojvodina vrlo interesantna za prehrambenu industriju i da oni imaju takve kapacitete kao što je Vojvodina, da bi mogli da nahrane celu jednu Evropu.
"Oni su zainteresovani i za sirovine, recimo naša malina već ulazi u japanske sladolede, ali su zaiteresovani i da ulažu u dosta dobru prehrambenu industriju", objašnjava Glišić. 
Pravac potencijalnih ulaganja pokazuje i spisak gostiju. U pratnji premijera, biće i predstavnici 17 japanskih kompanija. Među njima i one iz IT sektora, koje su u potrazi za partnerima. Da potencijala ima, govori iskustvo domaćih IT stručnjaka.  
"Veoma je razvijeno tržište radne snage koja radi odavde preko interneta bilo gde u svetu. Kao što se može odgovoriti potrebama razvijenih država, tako može i u Japanu. Što se tiče naše radne snage, mi u osnovi možemo da odgovorimo na bilo koji zahtev bilo koje kompanije ili bilo koje države koja je na bilo koji način razvijena", ističe stručnjak za Informacione tehnologije Dragan Varagić. 
Vrednost japanskih investicija u Srbiji doseže 300 miliona evra. Uz šabački "Jazaki", posluje i "Panasonik" u Svilajncu, "Japan Tobako" u Senti, a Japanci su kupili i fabriku boja i lakova "Helios" u Gornjem Milanovcu. Šta ih privlači? 
"Još uvek je cena radne snage vrlo atraktivna, ali ne samo cena nego i kvalitet naše radne snage. To je ono ključno što oni vide i prepoznaju u Srbiji, kaže Glišić.
Na pitanje da li smo vredni kao što su Japanci, ambasador Glišić je odgovorio da jesmo, jer ne bi oni ulagali da to nije tako.
Poseta japanske delegacije mogući je signal i za veću privrednu razmenu, koja je u 2017. iznosila 155 miliona evra. U zemlju sa trećom najjačom ekonomijom sveta izvozili smo obrađeni duvan, voće, povrće, a iz nje uglavnom uvozili automobile, tehničke uređaje, foto opremu. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Premijer Japana Šinzo Abe sutra u Srbiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Jan.2018

Premijer Japana Šinzo Abe i delegacija japanskih privrednika počinju sutra posetu Srbiji, tokom koje će razgovarati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i drugim zvaničnicima...Abe je prvi japanski premijer koji dolazi u Beograd od 1987. godine kada je tadašnji premijer...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.