Srpskom agraru 2,7 milijardi evra od EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2012, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpskom agraru 2,7 milijardi evra od EU

NOVI SAD -

Srbija će u trenutku kada uđe u Evropsku uniju (EU) imati pravo da koristi od 1,1 do 1,7 milijardi evra iz evropskih fondova za razvoj poljoprivrede, izjavio je danas na 79. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, zamenik ministra poljoprivrede Holandije, Anri de Roj.

"Osim pomenutih 1,7 milijardi evra Srbija može da računa i oko milijardu evra iz fonda za otvaranje novih radnih mesta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što znači da srpski agrar od evropske unije može da računa na 2,7 milijardi evra", rekao je De Roj prilikom prezentacije studije "Srbija na putu evropskih integracija - Posledice na agrarnu politiku i agrobiznis sektor", čiji su autori Simon Van Brukel sa holandske i profesor beogradskog univerziteta, Natalija Bogdanov, sa srpske strane.

Zamenik holandskog ministra poljoprivrede je kazao da su to za Srbiju značajna sredstva koja čine 3,7 odsto bruto društvenog proizvoda zemlje.

Simon Van Brukel je istakao da je pomenuta studija prvi opipljiv rezultat holandsko – srpske saradnje u oblasti poljoprivrede i da je cilj studije da dostavi podatke o srpskom agraru po osnovu kriterijuma EU.

"Srpska poljoprivreda ima nekoliko karakteristika o kojima posebno treba voditi računa", rekao je Van Brukel, dodajući da dve trećine farmi u Srbiji čine male farme koje proizvode hranu samo za preživljavanje, odnosno ne bave se proizvodnjom koja zahteva angažovanje prerađivačke industrije.

Po njegovim rečima u tom delu bi trebalo učiniti značajne korake jer tima prostora za veliki pomak u napred. Pored toga, Van Brukel je istakao i da prostor za napredak postoji i kada je u pitanju izvoz jer Srbija znatno više izvozi u zemlje regiona nego u zemlje EU.

"Srbija ima ogroman poljoprivredni potencijal i mi ćemo se truditi da vam pomognemo da dostignete kvalitet poljoprivrednih proizvoda koji će biti prihvatljiv za tržište EU", rekao je ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji, Loran Luis Stokvis.

Govoreći o pomenutoj studiji, zamenik ministra poljoprivrede Srbije, Miloš Milovanović je kazao da je uveren da će da će studija naći primenu kod svih koji su zainteresovani za sektor poljoprivrede u Srbiji i kod svih onih koji žele da saznaju šta će Srbiju i njen agrar zadesiti na putu ka Evropskoj uniji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.