Srpsko meso do Rusije preko CG, to nije u redu

Izvor: B92, 12.Jan.2016, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srpsko meso do Rusije preko CG, to nije u redu"

Beograd -- Srbija je prošle godine u Rusiju izvezla svežih jabuka i krušaka u vrednosti oko 83 miliona dolara, kaže ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković

Ona je kazala da je Srbija tokom prošle godine u Rusiju izvozila mlečne proizvode, meso, sveže i smrznuto voće i povrće, da je to tržište otvoreno za proizvode iz Srbije, ali da nema dovoljno količina za izvoz.

Bogosavljević Bošković je kazala je da je sa ruskom delegacijom u ponedeljak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razgovarala o investicijama u Srbiji i da je najjasnija potreba za ulaganjem u preradne kapacitete.

Govoreći o plasmanu mesa na rusko tržište, pored malog stočnog fonda koji ima Srbija i zabrane prolaska svinjskog mesa kroz zemlje Evropske unije, Bogosavljević Bošković je kazala da Srbija ima 51 odabrani objekat za plasman proizvoda od mleka i mesa u Rusiji.

"Rusi su zainteresovani isključivo za srpsko meso. Mi smo od 2014. godine počeli da izvozimo količine koje su nam bile na raspolaganju, mi smo zadovoljni. Svinjsko meso možemo izvoziti u Rusiju, ali problem je transport, jer tranzit ide preko Luke Bar i traje 45 do 60 dana, jer nam nije nije dozvoljeno da prođemo kroz zemlje Evropske unije zbog vakcinacije protiv svinjske kuge", kazala je ministarka.

"Dobro je što smo dosta izvozili mleko, mlečne preradjevine, sirne namaze, a ono što smo danas čuli i potvrdili je da ruska strana i nadalje očekuje velike količine voća, bilo svežeg, smrznutog i konzervisanog, ali je dobro što se očekuju i velike količine povrća", rekla je Bogosavljević Bošković u ponedeljak posle sastanka sa ruskom delegacijom.

Kako je kazala, očigledno je da su količine kojima raspolažemo i kojima bi mogli da konkurišemo skromne i mogućnosti plasmana znatno veće.

Ona je dodala da je u 2014. obim razmene iznosio 312 miliona dolara, suficit na strani Srbije iznosio je 252 miliona dolara a u u prvih 10 meseci 2015. godine zabeležen je najveći trend rasta izvoza i količine srpskih poljoprivrednih proizvoda izvezene na rusko tržište.

U ukupnom izvozu Srbije u Rusku Federaciju ucešće poljoprivrede povećava se iz godine u godinu (2012. 17,1 odsto, a 2015. 36,4 odsto), i za samo tri godine učešće poljoprivrede u izvozu je uvećano više od dva puta.

Zamenik ministra poljoprivrede Ruske Federacije Sergej Levin je takođe, saradnju sa Srbijom ocenio kao uspešnu ali i perspektivu i dodao da će izneti planovi za poboljšanje još više uvećati obim razmene.

"Bez obzira što smo utvrdili da se saradnja poboljšavala poslednjih godina pred nama su nove ideje kako još da poboljšamo saradnju. Imamo kratkoročne planove kako da razvijemo saradnju, kako što se tiče uzajamne isporuke robe, tako i investiciona ulaganja u obe zemlje", kazao je Levin.

Rukovodilac Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije Sergej Dankvert je potvrdio da je tržište Ruske federacije zadovoljno proizvodima iz Srbije koji i zvanično zadovoljavaju kvalitet po njihovim merilima.

Dankvert je istakao da će saradnjom stručnjaka sa obe strane biti poboljšana i ubrzana procedura izvoza, odnosno uvoza svinjskog mesa u Rusiju i da će se razmena znatno poboljšati u odnosu na prethodne godine.

On je kazao da će zahtevi koje Rusija ima prema EU ostati isti, a da će prema Srbiji biti liberalniji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.