Sve spremno za grejnu sezonu u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Okt.2012, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve spremno za grejnu sezonu u Novom Sadu

NOVI SAD -

Grejna sezona počinje sutra, a u Novosadskoj toplani je, kako tvrde u rukovodstvu tog javnog preduzeća, sve spremno za njen početak, pošto su svi tehnički kapaciteti tokom leta pripremljeni za maksimalnu eksplataciju.

Za početak grejne sezone su se pripremili i trgovci "čvrstim" ogrevom, koji su, kako je rečeno Tanjugu na novosadskim stovarištima uglja i drva, uspeli da obezbede dovoljne količine skoro tipove tih energenata.

"Kako se bliži sezona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << grejanja, potražnja je sve veća. Problem je što se primećuje nestašica uglja u nabavci posebno tipova 'Kolubara' i 'Kostolac', koji se i najviše traže", rekao je Tanjugu radnik u stovarištu ogreva "Iskra Pan", Budimir Vukmirović, dodajući da je to stovarište, i pored pomenutog problema, uspelo da se snadbe dovoljnim količinama svih vrsta uglja.

Po Vukmiroviću, na stovarištima ima u dovoljnim količinama i drva, koja se prodaju po ceni od 4.800 dinara po metro kubnom za tvrdo drvo, odnosno za bukovo, hrastovo, grabovo ili bagremovo.

"Cena uglja se kreće od 6.000 dinara za tonu, koliko košta najjeftiniji drveni ugalj tipa "Kolubara", pa do 11.800, odnosno do 14.000 dinara, koliko je potrebno izdvojiti za pojedine vrste sušenog, odnosno, kamenog uglja", rekao je Vukmirović.

On je precizirao da je najtraženiji drveni ugalj i da tona tipa "Kreka" košta 6.800 dinara, tipa "Kovin" 6.800, "Stanar" 9.100, dok za tonu tipa "Kreka" treba izdvojiti 10.800 dinara.

Najveći broj Novosađana se, ipak, greje "na radijatore" i zbog toga se početak grejne sezone računa od trenutka startovanja sistema za centralno grejanje Javnog preduzeća Novosadska toplana.

Generalni direktor Toplane Aleksandar Pribić je pre tri dana na konferenciji za novinare najavio da je početkom oktobra to preduzeće uputilo zahtev Gradskom veću za povećanje cene grejanja od 13,94 odsto.

Nova cena grejanja bi, ukoliko ga odobri osnivač preduzeća Skupština grada Novog Sada, trebalo da bude 98 dinara po kvadratnom mestru stambenog prostora, bez poreza na dodatu vrednost (PDV), u odnosu na sadašnjih 86 dinara.

Centralno grejanje će u Novom Sadu, ukoliko bude odobreno poskupljenje, po novim cenama biti obračunavano od 1. novembra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sve spremno za grejnu sezonu

Izvor: B92, 14.Okt.2012

Beograd -- U gradskim toplanama u Srbiji je sve spremno za predstojeću grejnu sezonu koja će uglavnom početi sutra posle obavljenih odgovarajućih tehničkih priprema...U "Novosadskoj toplani" je, kako tvrde u rukovodstvu tog javnog preduzeća, sve spremno za početak grejne sezone, pošto su svi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.