Sredstva MMF-a i u budžet uz odredjene mere

Izvor: S media, 10.Avg.2009, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sredstva MMF-a i u budžet uz odredjene mere

Guverner Narodne banke Radovan Jelašić ocenio da će Srbija, ukoliko napravi "dobar program" sa MMF-om, iduće godine moći da sredstva iz aranžmana sa tom finansijskom institucijom iskoristi i za popunjavanje budžeta.

Jelašić je izjavio da će, ukoliko se smanji porez na dodatu vrednost (PDV), "budžetska rupa" od sadašnjih 10 do 15 milijardi dinara na mesečnom nivou, iz meseca u mesec biti sve veća.

"Postojeće stanje znači da smo svakog meseca kratko 10 >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << do 15 milijardi dinara, dakle na godišnjem nivou ako tako nastavimo, verovatno ćemo završiti sa deficitom od 140 do 150 milijardi dinara", kazao je guverner.

On je naveo da su sredstva MMF-a najjeftiniji izvor finansiranja za budžetski deficit, ali i država treba da predloži odredjene mere.

Jelašić je rekao da postoje dve alternative za popunjavanje budžeta - pitanje PDV-a i zarada i socijalnih davanja, i "ako se ne radi platama i penzijama, dakle potrošnji, ostaje alternativa povećanje PDV-a".

Ako se ne poveća PDV, nikako nije alternativa da se dodatno zadužujemo, naglasio je guverner i dodao da javni dug Srbije sada jeste nizak u poredjenju sa drugim zemljama, ali je tempo zaduživanje veoma visok.

Jelašić je ocenio da će inflacija do kraja godina biti u projektovanim okvirima, od osam do deset odsto.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.