Srednja klasa se vratila u Srbiju?

Izvor: B92, 09.Dec.2012, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srednja klasa se vratila u Srbiju?

Beograd -- Raspon između najviših i najnižih zarada u Srbiji, od 1.10, na nivou je proseka u Evropskoj uniji, izjavio je ekonomista Goran Nikolić.

Prema njegovim rečima, bez obzira na trenutnu ekonomsku krizu, u Srbiji je od 2000. vraćena srednja klasa.

"Gini koeficijent, koji je pokazatelj nejednakosti po finansijskim primanjima, za Srbiju iznosi 0,30 i po tome je na nivou evropskog proseka", precizirao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Nikolić.

Nikolić objašnjava da to znači da je po tom kriterijumu, jednakost u ovoj zemlji više izražena nego u Rusiji, Narodnoj Republici Kini, Sjedinjenim Američkim Državama, Brazilu....

Nikolić smatra da je devedesetih godina prošlog veka uništena srednja klasa u Srbiju i ona se vratila posle 2000. godine, jer se od tada desio veliki rast plata kod ljudi koji su se nekad smatrali srednjom klasom.

To su zaposleni u školstvu, zdravstvu i administraciji i upravo je u tom javnom sektoru bio najveći rast plata.

"Sada, bar prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, zaposleni u finansijskim organizacijama (banke, osiguranje) su najbolje plaćeni u Srbiji, a posmatrano po regionima, prednjači Novi Beograd i Apatin, dok su na začelju Bela Palanka, Blace i neki drugi gradovi na jugu Srbije", rekao je Nikolić.

Prema istraživanju Delegacije nemačke privrede u Srbiji, prosečna godišnja bruto zarada generalnih direktora u Srbiji je 5,3 miliona dinara, rukovodilaca prodaje 3,1 milion dinara, menadžera za marketing dva miliona dinara, a "običnih" radnika 528.000 dinara.

Prema rezultatima istraživanja koje je obuhvatilo 21 kompaniju, generalni direktori u Srbiji zarađuju godišnje, uključujući i varijabilno nagrađivanje, bruto platu od 2,5 miliona do 13,5 milona dinara.

Prema istraživanju, prosek plata u Srbiji dokazuje ogromne platne raspone za istovetne radne pozicije, kao i da ukupan trend povećanja zarada od 7,6 odsto u industriji ne može da prati godišnja inflatorna kretanja.

Precizira se da vodeći kadrovi preduzeća dobijaju izmedju 450.000 i 8,5 miliona dinara, direktori sektora od 250.000 do 3,6 miliona dinara, zaposleni u administraciji od 250.000 do 1,5 miliona dinara, dok godišnji bruto dohodak za stručne radnike varira od 230.000 do 900.000 dinara.

Ministarstvo finansija i privrede priprema odluku koja će obavezati bogate građane Srbije da prijave svu svoju imovinu i taj dokument bi trebalo da prođe vladu već sledeće nedelje.

To je pretpostavka da od sledeće godine poreznici krenu u unakrsnu kontrolu onog šta najimućniji u Srbiji poseduju, a koliko, s druge strane, zvanično zarađuju, sa ciljem da razliku između prijavljenog i stečenog - oporezuju.

Najverovatnije je da će se granica postaviti na 300.000 evra i svako ko ima gotovinu, nekretnine, deonice i drugu imovinu iznad te sume, moraće da je prijavi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srednja klasa se vratila u Srbiju?

Izvor: OkRadio.rs, 09.Dec.2012

Raspon između najviših i najnižih zarada u Srbiji, od 1.10, na nivou je proseka u Evropskoj uniji, izjavio je ekonomista Goran Nikolić. Prema njegovim rečima, bez obzira na trenutnu ekonomsku krizu, u Srbiji je od 2000. vraćena srednja klasa. "Gini koeficijent, koji je pokazatelj nejednakosti...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.