Srbiji neophodan domaći proizvođač traktora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2012, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji neophodan domaći proizvođač traktora

BEOGRAD -

Srbija kao država koja računa na poljoprivredu kao jednu od glavnih grana privrede mora imati svog proizvođača traktora, poručio je danas direktor Industrije motora Rakovica (IMR) Zoran Radosavljević.

Direktor Radosavljević je u intervjuu Tanjugu podvukao da IMR, koji je u restrukturiranju od 2005. podiže prihode i iz godine u godinu realizaciju povećava za 20 do 30 odsto, pošto na tržištu postoji potreba za traktorima.

Radosavljević smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da IMR treba spojiti sa Industrijom mašina i traktora (IMT) i podseća da ideja o tome datira od pre nekoliko godina, pošto znanje o proizvodnji traktora koje se nalazi u te dve fabrike treba sačuvati.

"Nema tog znanja u svetu. I to treba sačuvati, na ovaj ili onaj način - pronalaženjem strateškog partnera ili podržavljenjem, svejedno je", naveo je direktor IMR, koji nema bojazan da bi ta fabrika mogla biti zatvorena.

"Sada se od Engleske pa sve do Indije, ne proizvodi motor ovog tipa, za ovakve traktore, nigde sem u Beogradu. Mislim da Srbija ne sme da ispusti tu šansu", smatra Radosavljević.

Radosavljević je rekao da posle spajanja IMR i IMT, jednu od lokacija na kojima se te dve fabrike nalaze treba prodati kao građevinsko zemljište, a sredstva uneti u novu fabriku i tehnološki je unaprediti jer je nemoguće praviti traktore na mašinama iz '80-ih.

IMR ima 120.000 metara kvadratnih (m2) "pod krovom" i na tom prostoru, uz dobru organizaciju i sa novim tehnologijama, mogu da se objedine dve fabrike i bez probleme proizvodi nekoliko modela traktora.

Radosavljević je naveo da je IMR obavio svoj zadatak u pogledu restrukturiranja i sada nastoji da oživi proizvodnju, ali da su za to neophodne investicije, kako na održavanju objekata, tako i kupovini novih mašina.

U međuvremenu, kako tvrdi direktor, radnici IMR i dobavljači redovno plaćaju, fabrika beleži rast prihoda i potrebni su joj novi radnici među zaposlenima kojih je sada oko 850.

"Bilo bi ih i više, potreba postoji, ali se ustručavamo da zapošljavamo nove ljude jer ne znamo kako će sve da se završi", dodao je Radosavljević, istakavši da IMR dosta radi na izvozu, posebno u Africi.

Direktor IMR je ukazao da će ove godine u Etiopiju biti izvezeno 750 traktora, a najavio je i saradnju sa Pakistanom.

Radosavljević je napomenuo da IMR na tržištu najveći problem ima sa beloruskim proizvođačem traktora, koji nastupa sa 30 do 40 odsto izvoznih subvencija i u startu je konkurentniji.

"Kada bi država odvajala pet do 10 odsto izvoznih subvencija, drugačija bi priča bila", zaključio je direktor IMR.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.