Srbijagas preuzima fabriku stakla

Izvor: B92, 11.Feb.2009, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbijagas preuzima fabriku stakla

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović (FoNet)

Beograd -- Srbijagas preuzima većinsko vlasništvo nad fabrikom stakla iz Paraćina na osnovu dugova koje ta fabrika ima prema Srbijagasu.

Srbijagas će dugovanja pretvoriti u kapital paraćinske fabrike i tako postati njen većinski vlasnik. Kako B92 saznaje, ovih dana slično bi moglo da bude učinjeno i kada su u pitanju dugovi pančevačke Azotare ili Metanolsko-sirćetnog kombinata iz Kikinde.

Najveći deo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << duga staklare je prema Srbijagasu, oko 20 miliona evra, pa će posle potpisivanja ugovora Srbijagas postati suvlasnik.

Na ovaj nacin staklara koja je privatizovana pre dve i po godine biće spasena od odlaska u stečaj.

Fabrika stakla privatizovana je pre dve godine, a investicije na koje se bugarska kompanija Rubin obavezala ugovorom nisu ispunjene, kako je objasnio generalni direktor Aleksandar Đukić, zbog ekonomske krize.

Fabrika stakla u Paraćinu tako ostaje bez sredstava da plati nagomilana dugovanja, među kojima je najveće prema Srbijagasu.

Pregovori fabrike i Srbijagasa traju već dva meseca, kaže generalni direktor Đukić i postignut je dogovor koji će omogućiti da jedina fabrika stakla u Srbiji nastavi da radi.

"Neki zajednički interes svih učesnika u ovom poslu je da opstane fabrika, da ostanu radna mesta stanovnika Paraćina, da Srbijagas naplati svoj dug, a da država dobije urednu kompaniju koja će redovno da izmiruje sve svoje obaveze", kaže Đukić.

Direktor fabrike najavio je da otpuštanja radnika neće biti, ali da radnike očekuje još godinu i po dana teškog rada bez velikih mogućnosti za povećanje plata.

"U svakom slučaju biće bolje. Ako i ne bude, mi i nismo u ovom trenutku zagovornici većih plata. Svesni smo činjeničnog stanja u kome se nalazimo, svesni smo i da treba da prođe vremenski period da stanemo na zdrave noge. Dovoljno će biti ako budemo primali redovne plate”, kaže predsednik sindikata "Nezavisnost” u fabrici stakla, Borivoje Jevtić.

Zbog značaja ove fabrike za privredu Srbije, država je odlučila da joj preko svog javnog preduzeća priskoči u pomoć, objašnjava državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Dejan Jovanović.

"U slučaju da staklara ne radi, ti proizvodi morali bi da se uvoze i reč je o vrednosti između 30 i 40 miliona evra proizvodnje na godišnjem nivou", kaže Jovanović.

"Takođe, važna stvar je da ima 1.800 zaposlenih i u vreme svetske finansijske krize veoma je važno očuvati radna mesta. Cena gasa je prilično visoka za Staklaru i alternativa bi bila da dođe do obustavljanja proizvodnje", objašnjava Jovanović.

Dogovor je, takođe, da dosadašnji većinski vlasnik, bugarski Rubin, može u budućnosti od Srbijagasa da otkupi vlasništvo pošto je do sada ispunjavao obaveze na koje se obavezao ugovorom o privatizaciji.

S druge strane, interes Srbijagasa da dugove pretvori u vlasništvo paraćinske fabrike je jednostavan, kaže za B92 direktor tog javnog preduzeća Dušan Bajatović.

On kaže da ovaj potez, s jedne strane, štiti kapital Srbijagasa, a sa druge strane, ima socijalnu komponentu koju, prema njegovim rečima, jedno javno preduzeće treba da ima.

"Na taj način mi želimo da zaštitimo koliko je to moguće kapital Srbijagasa, da postanemo većinski vlasnici, pomognemo da se pokrene proizvodnja, obezbedimo 1.800 radnih mesta i obezbedimo javni interes u smislu da će se tek kroz podizanje proizvodnje omogućiti da Srbijagas naplati svoja potraživanja", rekao je Bajatović.

"Proizvodi Staklare imaju prođu na našem tržištu, mogao bi da se obezbedi i izvoz. Mi smo radili ekonomske kalkulacije uz pomoć ljudi koji se razumeju u tu oblast i ekonomska matematika govori da ta fabrika može da radi i na taj način vraća zaduženja", dodao je on.

Da bi proizvodnja u Paraćinu bila isplativa, neophodno je da se poveća, kaže Bajatović i dodaje da kada bude rešen problem dugova prema Srbijagasu, paraćinska fabrika će biti u stanju da traži kredit za dodatne investicije.

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović ocenjuje da će ova privremena intervencija države sačuvati fabriku stakla od stecaja.

"Ovo je samo načelni dogovor, a konkretan dogovor mora da bude postignut između predstavnika Vlade, predstavnika fabrike i vlasnika fabrike. Tek kada se konkretni ugovori budu potpisali onda ćemo znati šta je ta konačna priča o fabrici stakla i onda će moći da se kaže šta to konkretno znači za Paraćin. U svakom slučaju, danas je situacija bolja nego što je bila prošle nedelje kada je reč o Paraćinu i situaciji u Paraćinu”, ocenjuje Paunović.

B92 nezvanično saznaje da se razmatra ideja da Srbijagas na ovaj način reši problem potraživanja i prema nekim drugim kompanijama u Srbiji, među kojima prednjače Azotara iz Pančeva i Metanolsko-sirćetni kombinat iz Kikinde.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.