Srbija zove ruske investitore

Izvor: Politika, 31.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija zove ruske investitore

Zainteresovanost za NIS, banke i izgradnju gasovoda

Privrednicima iz Rusije koji se nalaze u poseti Srbiji ponuđeno je juče više projekata za investiranje, od mogućnosti da ulažu u velike privredne sisteme poput NIS-a do ulaganja u finansijski sektor i izgradnju gasovoda. Kao podrška razvoju ekonomskih odnosa dve države juče je u Privrednoj komori Srbije predstavljen i novoosnovani "Rusko-srpski poslovni klub".
Pozdravljajući državno-privrednu delegaciju iz Centralnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << federalnog okruga Ruske Federacije (RF), potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić je naglasio da je Vlada Srbije formirala operativnu grupu od nekoliko ministara koja ima zadatak da reši određene probleme koje su imali ruski investitori, kao i da olakša njihove poslovne mogućnosti u Srbiji.

U svom obraćanju, koje je u celosti bilo na ruskom jeziku, Đelić je istakao da u Srbiji Rusi imaju prijatelje i partnere.

– Novi ruski biznis – to je biznis na svetskom nivou, a na nama je da ponudimo dobre projekte i uslove finansiranja, koji takođe moraju biti na svetskom nivou – rekao je Đelić, posebno naglašavajući mogućnosti investiranja u NIS, kao i ulaganja u oblast telekomunikacija i građevinarstva.

Zahvaljujući na dobrodošlici koja im je ukazana ruskoj delegaciji, Georgij Poltavčenko, predstavnik predsednika Ruske Federacije u Centralnom federalnom okrugu, istakao je da je cilj njihovog boravka proširenje strateškog partnerstva u oblasti privrede. U ovoj delegaciji se nalaze rukovodioci vodećih kompanija i banaka, regiona koji učestvuje u bruto društvenom proizvodu RF sa 30 odsto, a samo prošle godine imao je direktnih investicija u visini od 42,5 milijardi dolara. Sastanku je prisustvovao ambasador RF u Beogradu Aleksandar Aleksejev.

– Zainteresovani smo za za investiranja u privredu Srbije i verujem da je ovo početak za konkretne poslove, kao i za eventualne srpske investicije u Rusku Federaciju – rekao je Poltavčenko.

Prošle godine ukupna robna razmena između dve zemlje dostigla je 2,4 milijarde dolara, od čega je uvoz Srbije 2,1 milijardu dolara. Izvoz Srbije u Rusiju prošle godine povećan je za 39 odsto, ali je i dalje veoma skroman i iznosi samo 314 miliona dolara.

Za prva četiri meseca ove godine ukupna robna razmena sa Rusijom dostigla je 934 miliona dolara, od čega je uvoz 835 miliona. Rusija je i dalje prvi partner Srbije u robnoj razmeni sa učešćem od 16,1 odsto.

D. Knežević

-----------------------------------------------------------

Delegacija "Gasproma" dolazi u Beograd

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je juče da je na sastanku s predstavnicima ruske delegacije, koja se nalazi u poseti Beogradu, dogovoreno formiranje operativne radne grupe od nekoliko ministara, koja će raditi na pospešivanju privredne saradnje i investicija između dve zemlje.

"U interesu je Srbije da privuče ruski kapital, ne samo u energetici, već i u procesu privatizacije NIS-a i izgradnje gasovoda", rekao je Đelić novinarima.

On je najavio da se tim povodom sledeće nedelje očekuje dolazak visoke delegacije "Gasproma" u Beograd, sa kojom će se rešavati pitanje skladištenja gasa u Banatskom Dvoru i mogućnostima otvaranja toplane na gas u Srbiji. Kao polja za saradnju, Đelić je naveo i novi tender za RTB Bor gde se očekuje da učestvuju ruski investitori i ukazao da su ruski investitori poželjni u sektoru finansijskih usluga.

Đelić je najavio da će uskoro "Moskovska banka" otvoriti svoje predstavništvo u Beogradu i da je već kvalifikovana od NBS.

Komentarišući privatizaciju "Jat ervejza", Đelić je naglasio da se sa ruskom privrednom delegacijom o tome nije razgovaralo.

Tanjug

[objavljeno: 31.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.