Srbija, zemlja velikih potencijala

Izvor: S media, 18.Okt.2010, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija, zemlja velikih potencijala

Srbija je zemlja velikih potencijala, interesantna za ulagače, posebno iz Austrije, zaključak je večerašnje diskusije na temu "Ekonomski partner Srbija", koju je u Beču organizovao austrijski časopis "Serkl diplomatik".

Podsetivši da su se pre deset godina za Srbiju vezivala "vremena koja su negativno obeležila naš region", ambasador Srbije u Austriji Milovan Božinović je rekao da smo, na sreću, izašli iz tog perioda i da se danas "već prikazuju pozitivne perspektive >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << čitavog regiona".

Deset uslova za status kandidata

On je naglasio da je danas jasno da sve zemlje Balkana teže priključenju Evropskoj uniji, koja će se, kako je podvukao, zasigurno proširiti na taj region.

"Neki problemi su mentalno i praktično iza nas, oni problemi koji su nas sputavali na putu ka EU", podvukao je Božinović dodajući da ima još dosta problema koje tek treba savladati.

Član Skupštine Privredne komore Austrije Marko Stijaković je ocenio da uslovi za ulaganje u Srbiji nikada nisu bili tako povoljni, potkrepivši to Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i postojanjem ekonomskih klastera u nekim mestima.

Prema njegovim rečima, radnici u Srbiji su jako dobro obrazovani, a situacija je povoljna i sa poreske strane.

Šef odseka za jugoistočnu Evropu u Privrednoj komori Austrije Georg Krauhenberg ukazao je da je Austrija najveći investitor u Srbiji, ali i dodao da su austrijski privrednici propustili priliku da u toj zemlji investiraju još više.

Govoreći o trgovinskim odnosima, koje je ocenio kao jako dobre, on je izneo podatak da je ove godine, posle prošlogodišnjeg pada, došlo do porasta, i to za 17 odsto.

Privredni advokat Radivoje Petrikić podvukao je da je Srbija zemlja

izazova, koja nudi velike mogućnosti. On je naveo da Srbiji predstoji i velika reforma zakonodavstva u oblasti privrede, koja će dalje poboljšati uslove za investiranje.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.