Izvor: B92, 09.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija zasad ne potpisuje CEFTA-u

Beograd -- Vlada Srbije odlučila da još ne potpiše Sporazum o jedinstvenoj zoni slobodne trgovine u jugoistočnoj Evropi (CEFTA).

Naime, Srbija ne pristaje na zahtev Hrvatske da smanji opterećenje na uvoz cigareta. Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić kazao je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade da Hrvatska od Srbije traži da akcize za uvozne cigarete smanji i izjednači sa akcizama na domaće cigarete, a da pri tom ne poveća carinu na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uvoz te robe.

On je kazao da bi srpska duvanska industrija, u slučaju da Vlada prihvati takav zahtev, imala slabu zaštitu "koja nigde ne postoji" i istakao da je carina na uvoz cigareta u Srbiji 15 odsto, u Hrvatskoj 38 odsto, a u Evropskoj uniji 58 odsto.

Parafiran sporazum CEFTA, Srbija i BiH čekaju 12. decembar

Osam zemalja jugoistočne Evrope večeras je u Briselu parafiralo sporazum o jedinstvenoj zoni slobodne trgovine u regionu CEFTA, ali su Srbija i Bosna i Hercegovina odredile 12. decembar kao rok za njegovo prihvatanje, zato što traže dodatne dogovore o režimu uvoza cigareta u Srbiju, odnosno mesa i mleka u BiH.

Sporazum bi trebalo da predsednici vlada tih zemalja potpišu 19. decembra u Bukureštu.

Šef srpske delegacije, pomoćnik ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom Vlatko Sekulović izjavio je da je večerašnji dogovor u svakom slučaju napredak, ali da je sad potrebno da više vlasti u Srbiji, Bosni i Hrvatskoj nadju rešenje za spomenuta sporna pitanja.

Sporazum ima ukupno 370 stranica i njime se 32 bilateralna sporazuma o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Evropi ujedinjuju u jedan.

Zemlje jugoistočne Evrope obuhvaćene sporazumom CEFTA su Srbija, BiH, Makedonija, Hrvatska, Albanija, Bugarska, Rumunija, kao i UNMIK koji predstavlja Kosovo. Taj sporazum omogućava proizvodjačima u zemljama regiona da nadju partnera u EU i zajedničke proizvode plasiraju bez carina i ograničenja na tržište evropske dvadesetpetorice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.