Srbija svaki dan za kamate daje dva miliona evra

Izvor: BKTV News, 24.Dec.2012, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija svaki dan za kamate daje dva miliona evra

Srbija se toliko zadužila da samo za kamate koje nam sledeće godine dospevaju svaki dan treba da plaćamo po dva miliona evra. I za kamate ćemo, već je izvesno, morati da se zadužimo.
Ekonomisti savetuju oprez, jer bi dalje zaduživanje Srbiju ponovo dovelo na korak od bankrota.
”Stvaramo situaciju u kojoj svake godine sve više i više moramo da izdvajamo za plaćanje obaveza prema onima kojima dugujemo, a to ima svoje granice i vrlo visoku cenu. Novo zaduživanje je opasno, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << jer time samo formalno izbegavamo bankrot države”, izjavio je Dejan Šoškić, profesor Ekonomskog fakulteta.
Sigurno je da će dug da raste i u 2013, a taj trend je moguće zaustaviti tek u 2014. godini, kaže Milojko Arsić, urednik “Kvartalnog monitora”.
”Kamatu ćemo samo delom moći da finansiramo porezima, a delom ćemo morati još da se zadužimo. Može da se desi da za kamate u 2013. treba i više novca nego što je sada planirano. To zavisi, između ostalog, i od kretanja kursa dinara. Računa se i na rast BDP-a od oko dva odsto, a taj faktor, na primer, nije pod kontrolom Vlade”, kaže Arsić.
Podaci Uprave za javni dug su alarmantni – pokazuju da je ukupna zaduženost Srbije na kraju novembra iznosila oko 17,56 milijardi evra. Tako je javni dug dostigao 60 odsto BDP-a, što je za 15 odsto više od zakonskog limita.
Prema rečima Ljubodraga Savića, profesora Ekonomskog fakulteta, ako bismo hteli da zatvorimo postojeće dugove, sledeće godine bi nam trebalo više od pet milijardi evra, ili oko 17 odsto ukupne proizvodnje.
”Za finansiranje kamata treba da izdvojimo oko 2,5 odsto BDP-a. Pa ako sledeće godine Srbija i zabeleži planirani rast proizvodnje od dva odsto, sve će otići samo na isplatu kamate”, navodi Savić.
Izvor: telegraf.rs
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.