Srbija postaje ATRAKTIVNA zemlja za INVESTICIJE

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Feb.2019, 08:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija postaje ATRAKTIVNA zemlja za INVESTICIJE

Srbija postaje atraktivna zemlja za investicije, a nove investicije uvećavaju produktivnost zemlje i mogućnost za izvoz, kaže glavni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sergej Gurijev, koji prvi put boravi u našoj zemlji. 

Gurijev, koji je u Srbiju došao kako bi predstavio novi izveštaj o tranziciji, rekao je u intervjuu za "Politiku" da će penzije i plate biti veće kako srpska ekonomija bude poboljšavala svoju konkuretnost, izvoz i investicije, i kako >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << produkivnost srpskih firmi bude rasla.

On je dodao da niske plate i penzije u Srbiji, ali i ostalim zemljama zapadnog Balkana, pokazuju koliko srpske kompanije, ili vlada, trenutno mogu da priušte da plate, u skladu sa sadašnjim ekonomskim performansom Srbije i njenom fiskalnom situacijom.

- Produktivnost radnika u Srbiji još uvek je samo 40 odsto od prosečne vrednosti u četiri zemlje centralne Evrope (Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka) i čak manja od 20 odsto od proseka u EU. Onda nije ni čudo da su plate niže -  ocenjuje Gurijev.

Pored toga, kako dodaje, budući da su penzije finansirane kroz poreze na plate, koje plaćaju ti radnici i privrednici, onda ni one ne mogu biti visoke kao u centralnoj ili zapadnoj Evropi.

Gurijev je, takođe, ukazao na strukturne probleme koji su srednjoročno rizični za budžet iako je, kako je konstatovao, Srbija sprovela fiskalnu konsolidaciju.

- Državna preduzeća imaju višak zaposlenih, nedovoljno investiraju i nedovoljno su uspešna. Slab kvalitet infrastrukture i usluga državne administracije negativno utiče na konkuretnost privatnih firmi - navodi Gurijev.

On smatra i da su pravosudni postupci vrlo spori, a ishodi često nejasni.

- Veštine, kao i motivacija državnih službenika da poprave usluge i poslovanje javnog sektora su slabi, a procesi su često veoma birokratski, komplikovani i netransparentni, čime se podižu troškovi poslovanja za privatne firme. Sve ovo zajedno ometa investicije koje bi poslužile kao katalizator za dalji rast - upozorava glavni ekonomista EBRD.

Govoreći o emigraciji mladih sa zapadnog Balkana, ali i iz drugih evropskih zemalja u tranziciji, Gurijev kaže da su bolje poslovne mogućnosti i veće plate značajan "protivotrov" za sprečavanje emigracije.

- Da bi do toga došlo, Srbija treba da bude atraktivna za investitore za modernim tehnologijama, koji mogu da kreiraju produktivnije poslove - poručio je on.

Podsetio je i da je nova petogodišnja strategija EBRD za Srbiju usvojena u februaru prošle godine, ističući da je već u fazi implementacije.

- Tražimo i investiramo u projekte koji pre svega povećavaju konkuretnost privatnih kompanija kroz uvođenje novih tehnologija, i koji doprinose razvoju inovacija i stvaranju poslova i mogućnosti za obuku mladih ljudi - naveo je Gurijev.

Kako je najavio, veliki deo finansiranja malih i srednjih preduzeća nastaviće se kroz lokalne komercijalne banke, gde su na raspolaganju i savetodavni programi za pospešivanje poslovanja i konkuretnosti.

Međutim, ističe Gurijev, glavni uslov za povećanje konkuretnosti privrede je da se ubrza proces reformi za poboljšanje poslovnog okrženja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.