Srbija popravila ocenu za napredak

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 26.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija popravila ocenu za napredak

Beograd -- Evropska banka za obnovu i razvoj ocenjuje da je Srbija prosečnu ocenu za napredak u tranziciji popravila sa 2,7 na 2,85.

Do toga je došlo zahvaljujući jačanju finansijskog sektora i liberalizaciji trgovine, ocenjuje EBRD. U Izveštaju o tranziciji za 2008. navodi se i da je "Srbija zanačajno napredovala u pravcu regionalnih i evropskih integracija" i da je "postignut i napredak u pregovorima sa Svetskom trgovinskom organizacijom, čiji bi član mogla da postane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u 2009. godini".

Evropska banka za obnovu i razvoj je ocenila i da, iako Srbija ima visok ekonomski rast, probleme predstavljaju visok nivo inflacije i deficita tekućeg bilansa plaćanja.

Kako se navodi, s obzirom na to da je monetarna politika u Srbiji restriktivna, neophodno je da fiskalna politika osigura da se javna potrošnja zadrži pod kontrolom.

EBRD u Izveštaju o tranziciji navodi i da će visoka stopa privrednog rasta u Srbiji verovatno biti smanjena, kratkoročno gledano, zbog uticaja svetske finansijske krize. Tako, prema proceni te banke, privredni rast Srbije biće smanjen za 0,5 procentnih poena - na sedam odsto u ovoj godini, a u 2009. godine biće smanjen na tri procenta.

Na tri odsto će biti smanjena i prosečna stopa rasta u zemljama u tranziciji u 2009, naveli su ekonomisti EBRD.

U tom izveštaju se, takođe, ističe da će, ukoliko se zadrži politička stabilnost, Srbija verovatno postatati veoma zanimljiva stranim investitorima, ne samo zbog očekivanih privatizacija velikih kompanija i infrastrukturnih projekata, već i zbog prednosti geografskog položaja zemlje.

Naročito je povoljan položaj grada Beograda, koji je povezan sa drugim delovime regiona.

Ključni rizik za stabilnost predstavlja pitanje Kosova, ali, ocenila je EBRD, očekuje se da Vlada Srbije neće dozvoliti da to pitanje blokira ekonomski napredak i strukturne reforme.

Prema oceni EBRD, privatizacija velikih kompanija u Srbiji sporo napreduje i veliki broj velkih društvenih i državni kompanije još nije prodat. Naglašava se da je veoma značajno da svi tenderi i prodaje budu transparentni kako bi se privukle neophodne visokokvalitetne investicije.

Srbiji je neophodna i izgradnja infrastrukture i predstoje joj suštinske reforme u energetici, saobraćaju i telekomunikacijama.

Grej: Globalna kriza pogodiće Srbiju indirektno

Globalno usporavanje svetske ekonomije Srbiju će indirektno pogoditi, ali ona, sa svojom budućnošću u Evropskoj uniji i svojim prijateljima na istoku, ima sjajnu privrednu poziciju, ocenio je šef Kancelarije Svetske banke u Beogradu Sajmon Grej u autorskom tekstu koji je juče objavljen na sajtu te banke.

Grej je ocenio da Srbija iz globalne krize može da izađe jača i čvršća, "sa potpuno smanjenim deficitom spoljnotrgovinskog računa", ako nastavi da ostvaruje rast po stopi od tri do četiri odsto i ako se privredni uspon obezbedi pretežno iz ulaganja u konkurentne aktivnosti, uključujući infrastrukturu, a ne iz visoke domaće tražnje.

"Neće biti lako. Valja napraviti tešku odluku za održavanje budžetskog deficita ispod dva odsto društvenog proizvoda. Ipak, ne treba se plašiti, to se može uraditi", ocenio je zvaničnik Svetske banke u tekstu pod naslovom "Izvući maksimum iz međunarodnih tržišta".

On je ukazao, analizirajući sadašnje stanje zdravlja naše privrede, da je srpski finansijski sistem "na početku globalne finansijske krize u mnogo boljem položaju nego što je bio u vreme one specifične srpske krize početkom 90-ih godina".

"Ovdašnji bankarski sektor je, zahvaljujući zdravorazumskoj politici Narodne banke Srbije, dobro kapitalizovan, a zemlja ima jake rezerve (devizne), koje treba da je provedu kroz oluju", naveo je Grej.

U tekstu "Rimovanje zarada i potrošnje", objavljenom takođe na sajtu Svetske banke, Grej ukazuje da su regulisanje budžetske potrošnje i fonda plata sada najosetljivija pitanja u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.