Srbija ponovo na vrhu

Izvor: B92, 11.Jul.2023, 08:35

Srbija ponovo na vrhu

Bosna i Hercegovina je na začelju među balkanskim zemljama po visini stranih ulaganja u protekloj godini.

To se navodi u izveštaju Agencije Organizacije Ujedinjenih naroda za ekonomiju i trgovinu (UNCTAD), prenosi Investitor.

Srbija je ponovo lider, a ovaj put iznenadila je Albanija.

U Srbiju je prošle godine uloženo oko 4,6 milijardi dolara, druga je Albanija sa 1,4 milijarde, a slede Crna Gora sa 877 miliona, Severna Makedonija sa 794 miliona i Bosna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Hercegovina sa 661 milion dolara.

Podsetimo, ministar finansija Siniša Mali je nedavno rekao da je Srbija zaključno sa 20. junom ove godine privukla više od 1,9 milijardi evra stranih direktnih investicija.

"Mi smo zaključno sa 20. junom ove godine privukli više od 1,9 milijardi evra stranih direktnih investicija, prošle godine one su iznosile 4,4 milijardi evra, godinu dana pre toga 3,9 milijardi, a 2020. 3,8 milijardi evra. Reč je o milijardama evra koje dolaze u našu zemlju svake godine. To su nove fabrike, postrojenja, nove tehnologije, nova iskustva za nas i načini na koji se gradi održiva ekonomija i razlog zašto imamo pozitivne stope rasta", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, sve to je rezultat dugotrajnog rada na reformama.

"Prvi kvartal ove godine završili smo sa 0,7 odsto rasta. Nije slučajno što imamo stabilnu ekonomiju, nismo ugroženi i zdrave su nam finansije. Zato hoćemo da ulažemo u obilaznice, imamo prostora i hoćemo da pomažemo građanima, da povećavamo plate i obezbedimo radna mesta, što znači pristojan život i sigurnost za našu decu“, naglasio je Mali.

Prema njegovim rečima ceo svet je u krizi, ali je više nego očigledno da zbog onoga što je urađeno u proteklim godinama Srbija stoji bolje nego neke razvijenije zemlje.

Ministar finansija je naglasio da se sve radi na zdravim osnovama, i dodao da država trenutno na računu ima 500 milijardi dinara, da ne zavisi ni od koga i sve obaveze ispunjava na vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.