Srbija nije uvozila klice pasulja

Izvor: S media, 06.Jun.2011, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija nije uvozila klice pasulja

Srbija nije uvozila Klice pasulja, za koje se sumnja da su izvor zaraze bakterijom ešerihija koli saopštlo je srpsko Ministarstvo poljoprivrede i trgovine.

Klice pasulja, za koje se sumnja da su izvor zaraze bakterijom ešerihija koli, nisu uvožene u Srbiju ni iz Nemačke, ni iz neke druge zemlje, saopštlo je srpsko Ministarstvo poljoprivrede i trgovine.

U Ministarstvu poljoprivrede su rekli da nemaju podataka o bilo kakvom uvozu klica pasulja >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ili klica drugih biljaka na tržište Srbije.

Nemačke zdravstvene vlasti sumnjaju da su verovatni izvor zaraze ešerihijom koli, od koje je do sada umrlo 22 ljudi, klice pasulja, koje gaji lokalno stanovništvo na severu Nemačke, ali je ministar zdravlja Danijel Bar naglasio da će se konačni rezultati znati u utorak i da se do tada ne može govoriti o definitivnom uzročniku bakterije.

Mediji su javili da bi izvor zaraze mogle da budu klice različitih biljaka koje se uzgajaju u jednom pogonu u pokrajini Šlezvig-Holštajn i koje su u prodaji bile upravo u regionima na severu zemlje koji su najviše pogodjeni širenjem bakterije.

Iz predostrožnosti je proizvodnja već obustavljena u spornoj fabrici u kojoj se proizvodi 18 vrsta klica koje se u Nemačkoj koriste kao dodatak salatama. Reč je, izmedju ostalog, o proklijalom semenu soje, sočiva, graška i rotkvice.

Do sada je zvanicno zabeleženo 1.605 slučajeva infekcije ešerihijom koli.

Izvor ešerihije koli klice pasulja

Izvor zaraze ešerihijom koli još nije utvrđen

Ešerihija koli stigla i do Slovenije!

Prvobitno se pretpostavljalo da su izvor zaraze krastavci uvezeni iz Španije, zbog čega su vlasti preporučile da se oni u ishrani načelno izbegavaju, kao i paradajz i zelena salata.

Stručnjaci još ne mogu da se slože oko toga šta je izvor EHEC-bakterije, koje su sasvim novog, do sada nepoznatog tipa i navode da bi mogle da dodju iz postrojenja za proizvodnju bio-gasa ili zagadjenih rezervoara koji su korišćeni za navodnjavanje upoljoprivredi.

Sumnja se i na nekontrolisano korišćenje antibiotika u zdravstvu i poljoprivredi čime je "ubrzana evolucija" te bakterije.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.