Srbija neće izvoziti litijum kao sirovinu

Izvor: B92, 25.Feb.2021, 21:30

"Srbija neće izvoziti litijum kao sirovinu"

Beograd -- Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas, odgovarajući na pitanje o potencijalnom rudniku jadarita, da Srbija neće dozvoliti da se litijum izvozi kao sirovina.

Odgovarajući na pitanje poslanika o rudniku jadarita, koji kod Loznice planira da otvori kompanija "Rio tinto", premijerka je kazala da će se poštovati standardi za zaštitu životne sredine.

Samostalni poslanik Vladan Glišić pitao je danas premijerku, koja je sa ministrima došla u Skupštinu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije da odgovara na pitanja poslanika, o javnoj raspravi u vezi sa promenom prostoronog plana i izgradnji deponije.

Brnabić je svim građanima Srbije, posebno Loznice, rekla da će najveća pažnja biti posvećena elaboratu o zaštiti životne sredine i da će od kompanije ''Rio Tinto'' biti zahtevano da se pridržavaju najboljih ekoloških standarda.

“Javna rasprava je održana, što ne znači da neće dodatno da se razgovara”, rekla je Brnabić i pozvala Glišića na sastanak tim povodom, što je on prihvatio. Ona je dodala da je u toku studija procene uticaja na životnu sredinu, navodeći da bi trebalo da se završi do juna ove godine, a dok se to ne završi, kako kaže, neće biti donate finalne odluke o daljem toku projekta.

Prema njenim rečima, rudnik koji se planira bi bio podzemni i neće ugroziti obradive površine, a kada je reč o deponiji, razgovara se, kaže, o dve lokacije. ''To će biti čvrsti otpad i neće ugroziti životnu sredinu, naročito reku”, rekla je Brnabić i napomenula da je otvorena da razgovara i sa lokalnim stanovništvom o tome.

Brnabić je kazala da je javni interes ulaganje kompanije od preko 1,5 milijardi evra, i to što nalazište Srbiji obezbeđuje 10 odsto svetskih rezervi litijuma, a ''Rio Tinto'' dobija pravo na eksploataciju.

"Biće nemoguće litijum izvoziti iz Srbije kao sirovinu, moramo da pravimo poluproizvod ili finalni proizvod da bi mogla ekonomija da se razvija”", rekla je premijerka i objasnila da bi Srbija mogla da postane evropski centar za proizvodnju baterija, električnih automobila i drugih proizvoda od litijuma.

“I sama investicija od preko 1,5 milijardi evra uz maksimalno poštovanje svih životnih standarda je prilika za Srbiju koju ne smemo da propustimo”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da kada ''Rio Tinto'' bude prodavao litijum, moraće da dokaže da su poštovali sve standarde životne sredine. Na pitanje o povećanju rudne rente, Brnabić je odgovorila da je i ministarka Zorana Mihajlović pokrenula to pitanje, da se razmišlja o tome, ali i da je važno da postoji stabilan okvir za investiture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.