Izvor: B92, 20.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija na zasedanju MMF-a i SB

Vašington -- Delegacija Srbije učestvuje na jesenjem zasedanje Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda koje je počelo večeras.

Delegaciju predvode potpredsednik Vlade Božidar Đelić i ministri Mlađan Dinkić i Mirko Cvetković. Božidar Đelić za B92 kaže da su čelnim ljudima tih finansijskih institucija predstavljeni rezultati rada Vlade, naglašavajući privredni rast od 7,3 odsto ove godine, koji je najbolji u Evropi.

Đelić navodi da će sledeće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nedelje delegacija MMF-a boraviti u Srbiji gde će sa predstavnicima Vlade razgovarati o merama koje moraju da budu preduzete kako bi bio smanjen spoljno-trgovinski deficit.

On je rekao i da će sa predstavnicima MMF-a biti reči o tome da li je potrebno da Srbija sklapi novi finansijski aranžman sa tom institucijom.

"Razmotrićemo aranžman, međutim, novac MMF-a nije potreban Srbiji, ali njihovi saveti i jedna neutralna verifikacija naših ciljeva i njihovog ispunavanja su dobrodošli. Naravno pitanje je da li ćemo jedan takav aranžman zaključiti za sledeću godinu ili ćemo pregovarati još koji mesec i onda ga zaključiti za 2009. godinu. To je pitanje koje ćemo razmotriti u Beogradu", rekao je Đelić.

Vicepremijer kaže da će srpska delegacija imati sastanak i sa predstavnicima velikih investicionih banaka kao što su 'Kredit Svis' i 'Siti bank'. Đelić kaže da će na tim sastancima biti razmotrene dodatne mogućnosti finansiranja za Srbiju.

Razvoj svetske privrede i aktuelni problemi

Kreditna kriza koja je pogodila finansijska tržišta je povećala rizik po svetsku privredu, ali je ona i dalje jaka, izjavio je večeras na otvaranju jesenjeg zasedanja Svetske banke (SB) i MMF-a, koje traje od 20. do 22. oktobra u Vašingtonu, američki ministar finansija Henri Polson.

"Na sreću, jake tačke svetske privrede će ublažiti negativne posledice koje bi poremećaj na tržištu mogao da ima po svetske privredne aktivnosti. Moramo da izvučemo zaključke iz tih događaja i da se pripremimo na rešavanje problema koji bi mogli da se pojave", izjavio je Polson, a prenela agencija AP.

Na trodnevnom zasedanju će predstavnici delegacija 185 zemalja članica MMF i SB, osim klasičnih tema o razvoju svetske privrede i finansijskih tržišta, diskutovati i o najaktuelnijim problemima današnje ekonomije: skupoj nafti, padu vrednosti dolara i reformi kvota za glasanje u okviru MMF i SB.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.