Srbija na začelju po kvalitetu Interneta

Izvor: S media, 29.Avg.2010, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija na začelju po kvalitetu Interneta

Nedovoljno investicija u telekomunikacionu infrastrukturu smestilo je Srbiju na začelje zemalja regiona u pogledu dostupnosti kvalitetnog Interneta, ocenila je danas ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić

Izgradnja telekomunikacione ne prati tempo izgradnje putne infrastrukture na zadovoljavajućem nivou, a glavni razlog za to je bilo otežano dobijanje dozvola za gradnju i primenu postojećih procedura, rekla je ona u izjavi Tanjugu.

"Novim >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << zakonom o planiranju i izgradnji, koji je donet prošle godine, procedura je pojednostavljena i dobijanje dozvola je mnogo brži i efikasniji proces, ali sa nadležnim ministarstvom se još radi i na donošenju podzakonskih akata koji bi detaljnije uredili ovu oblast", istakla je Matić.

Građani Srbije imaju problem da dobiju brz Internet, ocenila je ona i dodala da je situacija kreće od relativno dobre u Beogradu, umereno dobre u Vojvodini, do prilično loše u istočnoj i južnoj Srbiji.

"Zato su potrebne investicije, a one nisu samo uslov za regionalni razvoj već i za konkurentnost privrede Srbije i kvalitetan život građana", istakla je ministarka.

Ona je podsetila da je Internet prevashodno bitan za poslovanje malih i srednjih preduzeća, kako bi sa svojim partnerima u inostranstvu mogli da razmenjuju podatke, dokumentaciju, narudžbine.

"Sve je više zahteva da se pošiljke tj. kamioni prate mobilnim signalom kako bi u svakom trenutku znali gde se on nalazi i kako bi roba do naručioca stigla u pravom trenutku", ukazala je ministarka.

Matić je objasnila da brojni dobavljači u poslovnom sistemu imaju "đačku knjižicu" u koju se pišu ocene za svaku isporuku - da li je isporučio kvalitetnu robu, na vreme i u odgovarajućoj količini "Svaka omaška se kažnjava upisivanjem loše ocene, a na kraju godine se vidi da li je neko dobar dobavljač ili ne", kazala je ona i dodala da se negativna ocena dobija čak i ako roba stigne ranije jer prodavci ne drže zalihe i ne prave više velika skladišta.

Da bi srpski dobavljači, izvoznici imali dobre "ocene" i opstali na globalnom tržištu, neophodno je da imaju stalnu vezu sa svojim kupcima, za šta je prevashodno bitan kvalitetan Internet i mobilna komunikacija, naglasila je Matić.

Ona je dodala da je u evropskim zemljama pristup Internetu postao neka vrsta osnovnog ljudskog prava, kao i da se takva situacija u Srbiji može očekivati za pet godina, u skladu sa razvojem novih tehnologija.

Govoreći o budućnosti Interneta u Srbiji, Matić je navela da se, kao rezultat konkurencije na tržištu elektronskih komunikacija, može očekivati ponuda različitih paketa za građane i privredu.

Paketi će obuhvatati fiksnu i mobilnu telefoniju i Internet, kvalitet usluga će biti veći, a svako će moći za sebe sa izabere ono što je u skladu sa potrebama, objasnila je ona i dodala da će ukupna cena paketa biti daleko povoljnija nego što je sada slučaj kada se sve usluge nude pojedinačno.

Kada je reč o investicionim planovima za oblast telekomunikacione infrastrukture, Matić je istakla da je trenutni prioritet za Vladu Srbije izgradnja mreže za prenos televizijskog signala, što je svojevrsna priprema za digitalizaciju programa koja će biti završena do aprila 2012. "To je mreža koja bi imala i širu ulogu i služila bi kao okosnica za elektronske komunikacije u celoj zemlji", zaključila je Matić.

Tanjug

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.