Srbija mora da izmiri dugovanje za energente

Izvor: Danas, 04.Nov.2014, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija mora da izmiri dugovanje za energente

Beograd - Smanjenje isporuka ruskog gasa Srbiji nije motivisano političkim već isključivo trgovačkim razlozima i ne treba očekivati nikakve probleme u snabdevanju „plavim energentom“ u zimskom periodu, smatra stručna javnost u našoj zemlji. To je juče posredno potvrdio i premijer, koji očekuje da će u najavljenom telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom rešiti problem.

Iako se Moskva odlučila da i Srbija bude među državama kojima je „zavrnula slavinu“ zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << dugovanja, baš u trenutku održavanja sastanka Trilateralne komisije (koja zastupa pro-NATO stav kome Rusija nije naklonjena) i kada Radna grupa Ministarstva unutrašnjih poslova privodi kraju istragu o eventualnim zloupotrebama u prodaji NIS-a Gaspromnjeftu, naši sagovornici ne smatraju da aktuelni slučaj ima bilo kakvu političku pozadinu.

- Stvar je jednostavna. Srbiji su smanjene isporuke gasa zbog dugovanja. Dugovanja moraju da budu isplaćena. To je osnovni trgovački princip koji nema veze sa politikom. Osim toga, Srbija nije jedina kojoj je Rusija zbog dugovanja ograničila isporuke, tako da smatram da potez Moskve nema cilj disciplinovanja niti slanja političkih poruka Beogradu. Moskva po ovom pitanju razmišlja čisto ekonomski i želi isplatu duga od 200 miliona dolara - kaže za Danas Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije.

Prema njegovim rečima odgovornost zbog toga što dug nije isplaćen, odnosno nije postignut dogovor o njegovom regulisanju, snosi Vlada Srbije, koja je vlasnik Javnog preduzeća Srbijagas.

- Država je odgovorna za poslovanje Srbijagasa, samim tim i za njegova dugovanja. Problem je u tome što Srbijagas ne može da naplati velika dugovanja, a država sa svoje strane ne čini ništa kako bi mu to omogućila. Dug od 200 miliona dolara nije veliki, i samo je „kap u moru“ naših ukupnih dugovanja prema Ruskoj Federaciji. Zato bi novac za isplatu duga trebalo da bude obezbeđen. Izjave ministra energetike Aleksandra Antića da će 100 miliona dolara duga biti isplaćeno do kraja godine a da će se o isplati ostatka voditi pregovori obećavaju da će situacija biti rešena bezbolno po interese Srbije - navodi naš sagovornik.

On dodaje da i pored smanjenih količina gasa koji dobijamo iz Rusije snabdevanje potrošača u Srbiji nije ugroženo.

- Još uvek su lepi dani, nema velike potrebe za grejanjem kuća i stanova, a količine kojima raspolaže Srbijagas plus rezerve u podzemnom skladištu „Banatski dvor“ zasad su sasvim dovoljne. Problem bi nastao samo u slučaju da isporuke budu smanjene na duže staze, dakle u narednih nekoliko meseci. Svi su izgledi da do toga neće doći i da će Beograd i Moskva postići dogovor - naglašava Vuletić.

Ekonomisti takođe smatraju da politika ne stoji iza smanjenja isporuka ruskog gasa Srbiji.

- Putin sa Vučićem ima direktnu komunikaciju, Moskva i Beograd održavaju dobre odnose i prvi čovek Rusije ne bi imao problem da sve što mu se ne sviđa vezano za političke poteze u Srbiji saopšti direktno Vučiću. Jednostavno, nema potrebe da Putin Vučiću bilo šta poručuje posredno. Rusija je pored Srbije smanjila isporuke gasa i drugim državama koje su dužnici, što takođe ide u prilog tezi da ovaj događaj nema nikakve veze sa politikom. Verujem da u Srbiji neće biti nestašica gasa jer premijer Vučić poručuje da ima gotov plan pregovora sa Moskvom o tom pitanju i sasvim je izvesno da će ishod biti pozitivan. Nemam dilemu da će se Beograd i Moskva dogovoriti, ali šta će biti u buduće ne zavisi samo do Moskve, već i od ponašanja Ukrajine, preko čije teritorije se gas sprovodi do Srbije - objašnjava za naš list više sagovornika.

Podsećanja radi, Danas je pisao da je Vladimir Putin odlučio da se isporuke gasa Srbiji smanje za 28 odsto jer je bio nezadovoljan odbijanjem Vučića da potpiše protokol o vraćanju duga od 200 miliona dolara. Vučić je taj Putinov zahtev ocenio kao nefer i neumesan s obzirom na činjenicu da Rusija preko Naftne industrije Srbije uveliko profitira u Srbiji.

Vučić: Biće rešen problem sa dugom

Premijer Srbije izjavio je juče da očekuje dogovor sa ruskim zvaničnicima o otplati duga za gas i da građani ne treba da brinu da li će za predstojeću zimu biti dovoljno tog energenta. „Verujem da Srbiji treba izaći u susret. Nije sve idealno u poslovanju preduzeća u Srbiji i o tome ćemo razgovarati sa ruskim partnerima“, kazao je Vučić. On je potvrdio da je Srbija u mogućnosti da u kratkom roku od ukupnog duga za ruski gas od oko 200 miliona evra isplati 100 miliona evra. „Bilo bi veoma teško da do marta isplatimo ceo iznos. To bi se odmah videlo na javnom dugu, koji želimo da smanjujemo“, istakao je Vučić.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.