Izvor: Blic, 05.Avg.2009, 06:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i dalje zemlja visokog rizika

Agencija za utvrđivanje kreditnog rejtinga "Dan i Bredstrit” u avgustovskom izveštaju zadržala je Srbiju među zemljama visokog rizika, sa rejtingom DB5a, objavio je juče "Emportal” (www.emportal.rs).



Bonitetna kuća ocenila je da će BDP Srbije u ovoj godini opasti četiri odsto, pošto se očekuje opadanje ekonomske aktivnosti do kraja 2009, ali i predvidela blagi oporavak u 2010. godini.

Kako su ocenili analitičari agencije "Dan i Bredstrit”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zaustavljanje isplate kredita MMF, zbog nemogućnosti Srbije da zadrži budžetski deficit na dogovorenih tri odsto BDP-a, imalo bi veoma negativne efekte na povećanje rizika.

"Slaba ekonomska aktivnost smanjila je budžetske prihode i preti da ugrozi deficit od tri odsto BDP-a”, naveli su, ali su izrazili očekivanje da će MMF dopustiti Srbiji neka kašnjenja u smanjenju potrošnje kako bi se uravnotežila s manjim prihodima. Kako je ocenio "Dan i Bredstrit”, finansijski sistem u Srbiji dobro je prebrodio krizu i rizik od finansijske nestabilosti se smanjio delom zbog blagovremene podrške MMF-a.

"Dan i Bredstrit” savetuje oprez onima koji produžavaju kredit Srbiji jer su poslovni prihodi naglo opali, sposobnost kompanija da otplaćuju dugovanja je ograničena, a i prisutan je rizik promene deviznog kursa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.