Srbija dobila prvi bitcoin bankomat

Izvor: GdeInvestirati.com, 10.Jun.2015, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija dobila prvi bitcoin bankomat

BEOGRAD - U Beogradu je zvanično pušten u rad prvi bitcoin ATM (bankomat) koji će se nalaziti u prostorijama jednog beogradskog restorana.

Ovaj bankomat omogućava korisnicima kupovinu bitcoina za dinare.

Prvi automat za kupovinu ove valute, koji je premijerno predstavljen krajem prošle godine, od sinoć je dostupan svim zainteresovanim korisnicima koji žele da kupe bitcoine, ali i da se upoznaju sa kriptovalutom koja je već sada okrenula finansijsku industriju >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << naglavačke.

Događaj je otvorio Mlađen Merdović, jedan od osnivača “Bitcoin asocijacije” koji istakao da je ovo samo prvi korak ka popularizaciji bitkoina u Srbiji.

Predsedavajući Bitkoin asocijacije, Aleksandar Matanović, izjavio je da se sada i zvanično pušta u rad prvi takav automat u Srbiji, ali i šire, te da ovo udruženje ima za cilj promociju i popularizaciju bitkoina ali i pravilne upotrebe ove valute.

“Želimo da pokažemo da bitcoin nije valuta kojom se služe prodavci droge i ljudi sa dubokog Interneta. U pitanju je jedna jako dobra i korisna stvar, koja nam može doneti mnogo benefita, a sa kojom se treba upoznati i čiji razvoj svakako treba pratiti”, istakao je Matanović.

Prvi bitcoin ATM u Srbiji transakcije obavlja preko domaćeg servisa EC District koji služi za otkup i prodaju bitcoina, a koji posluje već duže od dve godine. Iz organizacije ističu da se preko automata mogu isključivo kupovati bitcoini, te da se ne mogu prodavati.

Automat je prilagođen domaćoj valuti – dinarima, tako da se kupovina može izvršiti u apoenima od po 200, 500, 1000, 2000 i 5000 dinara. Automat ne vraća kusur, a pre kupovine potrebno pripremiti tačan iznos uplate.

Narodna Banka Srbije bitcoin i dalje ne posmatra kao valutu, te samim tim ne predstavlja telo koje reguliše njegovu razmenu tj. kupovinu i prodaju na prostoru Republike Srbije.

“Nismo čekali potvrdu Narodne Banke Srbije kako bismo pustili u rad prvi bankomat ovog tipa u Srbiji, već isključivo postupamo prema okvirima i definicijama koje je ova institucija propisala”, istakao je on.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.