Srbija dobija još 122 km auto-puta, evo i kuda

Izvor: B92, 09.Jan.2017, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija dobija još 122 km auto-puta, evo i kuda

Beograd -- Ove godine u saobraćaj bi trebalo da budu puštena 122 kilometra auto-puteva.

U "Koridorima Srbije" planiraju da 2017. preseku vrpcu na čak sedam deonica i da okončaju izgradnju oba kraka Koridora 10, pišu Večernje novosti.

Od neimara se očekuje i da na Koridoru 11 asfaltiraju 26,2 kilometra na deonici od Obrenovca do Uba, kao i da spoje potez od Lajkovca do Ljiga u dužini od 24 kilometra.

Na južnom kraku Koridora 10 preostalo im je još >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 26,3 kilometra od Grdelice do Vladičinog Hana i osam kilometara od Srpske Kuće do Levosoja. Trasa kroz Grdeličku klisuru sastoji se iz čak šest delova, na kojima je angažovano pet kompanija, a očekivani završetak radova je poslednji dan maja. Na deonici Srpska Kuća - Levosoje izvođači su ZP "MBA - Ratko Mitrović niskogradnja" i "Srbijaauto-put". Rokovi su ovde više puta pomerani, a iako su "Koridori" optimistično uvrstili ovu deonicu na spisak kilometara koje će u narednim mesecima završiti, nije izvesno da će izvođači uspeti da okončaju radove.

Na istočnom kraku će se raditi 12,3 kilometra na potezu od tunela "Bancarevo" do Crvene Reke, a očekuje se i završetak 16,6 kilometara od Staničenja do Pirota, navode u "Koridorima Srbije".

“U prvoj polovini godine trebalo bi da se asfaltira i obilaznica oko Dimitrovgrada”, dodaju oni.

Grčki "Aktor" je čak treći izvođač na ovoj deonici. "Obračun" sa 8,67 kilometara započela je još 2010. godine "Alpina", koja je bankrotirala tri godine kasnije, a potom je nastavio bugarski "Trejs", koji je izbačen "iz igre" zbog nepoštovanja rokova. Deo ispred obilaznice, odnosno put od Pirota do Dimitrovgrada, završen je, ali još nije pušten u saobraćaj, jer se čeka završetak obilaznice, da bi vozači mogli auto-putem da stignu do bugarske granice.

I na Koridoru 11 bi trebalo da se okončaju radovi na deonici Obrenovac - Ub dužine 26,2 kilometra, sa 14 mostova i jednom saobraćajnom petljom kod Uba, koju gradi kineska kompanija "Šandong", kao i 24 kilometra od Lajkovca do Ljiga.

Ugovor o izgradnji ovih deonica na auto-putu Beograd - Južni Jadran, u vrednosti 333,7 miliona dolara, potpisan je 10. maja 2013. godine sa kineskom kompanijom, a radovi se finansiraju iz kredita kineske Eksim banke.

Inače, od ukupno 12 tunela na Koridorima, svi su probijeni. Kako navode u "Koridorima Srbije", projektovana su 234 mosta, a do sada ih je završeno 207. Grade se preostali, a ove godine biće završeno 27 mostova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.