Izvor: B92, 20.Avg.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija prodaje preduzeća BiH"

Sarajevo -- Ekonomski analitičar Duljko Hasić kaže da Srbija namerava da rasproda imovinu 150 preduzeća čiji je predratni vlasnik bila BiH.

"Radi se o 150 poslovnih i skladišnih prostora širom Srbije na najatraktivnijim lokacijama. Knjigovodstvena vrednost je između 1,8 i dve milijarde evra", kazao je Hasić, koji je i savetnik u Spoljnotrgovinskoj komori BiH, za sarajevski "Dnevni avaz".

Ocenjujući da bi vlasti u BiH trebalo da pokrenu "mnogo agresivniju diplomatsku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << akciju", on je naveo da bi Predsedništvo BiH trebalo da "pokrene celu lavinu reakcije prema EU, Savetu Evrope i Sudu u Strazburu radi zaštite imovine BiH".

Hasić je dalje rekao da "ponašanje srpskih vlasti izaziva frustracije kod preduzeća iz BiH", koja sada "razmišljaju da povuku rigorozan potez namirenja preko imovine srpskih preduzeća koja su ulagala ili kupila firme u BiH".

"To ne bi nikako valjalo. Ali, u očaju može se lako desiti da se blokira imovina srpskih preduzeća", istakao je on.

BiH je ranije tim povodom uputila diplomatsku notu Srbiji na koju još nije stigao odgovor, a srpska vlada je formirala komisiju koja bi trebalo da analizira tu situaciju i predloži rešenje.

Prema podacima koji su objavljeni na veb-stranici Agencije za privatizaciju u Srbiji, na aukcijama u avgustu i septembru zakazana je prodaja firme "Unis rent a kar", s poslovnim prostorom u ulici Cara Dušana u Beogradu, "Fero-elektro", s poslovnim prostorom u Uzun-Mirkovoj broj 5. Zatim, "Šipad eksport-importa", s kancelarijskim prostorom u Kneza Miloša, "Unis turs trejda", s poslovnim prostorom na Bulevaru Kralja Aleksandra 54.

"Šipad komerc" ima poslovnu zgradu u Novom Beogradu, maloprodaju i skladište u Nišu i Kraljevu, salon nameštaja i poslovne prostore u Beogradu, Novom Sadu i Užicu, te lokal u Zemunu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hasić: Srbija prodaje imovinu 150 preduzeća u BiH

Izvor: Blic, 20.Avg.2008

Ekonomski analitičar i savetnik u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Duljko Hasić tvrdi da Srbija namerava da rasproda imovinu 150 preduzeća, čiji je predratni vlasnik bila BiH, zbog čega će BiH biti oštećena za dve milijarde evra....."Radi se o 150 poslovnih i skladišnih prostora širom Srbije na...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.