Srbi u Hrvatskoj kuvaju za 5.000 €

Izvor: Večernje novosti, 15.Maj.2019, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi u Hrvatskoj kuvaju za 5.000 €

Zbog odliva radne snage vlasnici restorana i hotela duž Jadrana rado zapošljavaju naše radnike. Konobarima nude startnu platu od 1.000 evra ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA KONOBARI i kuvari iz Srbije, BiH, Rumunije, Bugarske, ali i Indije i sa Filipina, ove će turističke sezone na Jadranu pokušati da spasu hrvatski turizam koji već godinama ima problema sa sezonskim radnicima. Predviđanja za ovogodišnju sezonu nisu briljantna, rezervacija je mnogo manje nego što se očekivalo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << čak za 15 odsto, ali uprkos tome potrebe za zapošljavanjem stranaca su sve veće, jer Hrvati masovno odlaze na rad u inostranstvo. Restorani duž Jadrana mogli bi da zatvore vrata bez stranaca, tako da svi hvale Srbe kao odlične radnike. - Kod nas su od prošle sezone kuvari iz Srbije i bez problema su kuvali dalmatinske specijalitete, kao da su ovde rođeni. Radiće i ove godine, a u pregovorima smo sa nekoliko vrsnih kuvara - kaže za "Novosti" vlasnik nekoliko splitskih restorana koji kuvare iz Srbije mesečno plaća od 2.000 do 5.000 evra. - Ono što je Hrvatima Irska, za Srbe je Hrvatska, jer sezonski radnici zaista mogu više da zarade nego kod kuće. Pročitajte još - Srbi i Hrvati će morati da rade zajedno i da budu bliži ukoliko žele da opstanu I vrhunski hrvatski kuvar Duje Pisac se nedavno uputio u Srbiju da nađe kolege koji će mu pomoći u restoranu, ali uz kuvare zove i konobare. - Ne bojimo se da će biti bilo kakvih provokacija kada naši gosti čuju srpski, nije ih bilo ni prošlih godina. Uostalom, hrvatski ugostitelji željno čekaju kvalitetne radnike - kaže Pisac. Postoje već i specijalizovane agencije i menadžeri koji nude radnike iz Srbije hrvatskim ugostiteljima. U Splitu je tako nedavno organizovana i prezentacija, a raspisan je i konkurs na koji se javilo 400 kuvara i konobara iz Srbije. Neki od njih su već dobili posao i počeli da rade na Jadranu, a neki će stići početkom juna i ostati na moru sve do kraja oktobra. Zarada je dobra, pa tako konobari mogu da računaju na startnu platu od 1.000 evra, dok kuvari sa svim dežurstvima mogu zaraditi i mnogo više. Većini je obezbeđen stan i hrana za vreme boravka na Jadranu, a iako je do sada bilo nepoštovanja ugovora svi se nadaju da će ova sezona biti uspešnija i za sezonce. Pročitajte još - Srbi pete trošadžije u Hrvatskoj, prijaju im naše napojnice BEZ PRIGOVORA RADNIKE za turizam traže i sva ostala mesta duž Jadrana, posebno na ostrvima gde se traže i sobarice u hotelima i odmaralištima. - Hrvati su sve nezadovoljniji uslovima, odlaze u Austriju i Italiju za vreme leta, a mi onda ostanemo bez radnika kada je sezona već počela. Tako su i ove godine širom otvorena vrata za strance, pre svega one iz država bivše Jugoslavije - kažu nam turistički radnici iz Pule i Rovinja. - I ranije kod nas je radilo mnogo sezonaca iz Srbije i svi redom su dobri radnici. Nemamo prigovora.

Nastavak na Večernje novosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.