Srbi prave robota da testira rakiju VIDEO

Izvor: B92, 07.Dec.2023, 19:20

Srbi prave robota da testira rakiju VIDEO

Srpska rakija našla se u top 10 najboljih žestina na svetu. Viljamovka je zauzela šesto, a dunjevača sedmo mesto.

Tako su iza sebe ostavile škotski viski koji je tek na 13 mestu. Međutim, u bliskoj budućnosti možda će roboti biti ti koji će ocenjivati kvalitet rakije. Institut za veštačku inteligenciju Srbije već radi na takvom uređaju koji će imati čulo mirisa.

Tejst Atlas je objavio ovu listu najboljih destilata na svetu i viljamovka i dunja su u top >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 10.

"Očekivano je da svakako rakija, bilo kakva rakija, bude u samom vrhu. Rakija je vrlo široka kategorija. Dakle svaka voćna vrsta je podkategorija za sebe. Tako da u tom smislu, kad pričamo o kvalitativnom, dakle rakije se proizvode od najbolje i najkvalitetnije sirovine. Tako da i sam aromatski kompleks i ono što ona nosi je vrlo bogato i interesantno. Tako da meni nije iznenađenje, ja sam možda iznenađen što i neka druga voćna rakija nije došla u sam vrh, ali to je samo pitanje vremena. Ono što je jako bitno da naglasim da kompleksnost rakija u kategoriji alkoholnih pića, jakih alkoholnih pića je vrlo velika i možemo tu da nju svrstamo bukvalno rame uz rame sa kalvadosima, sa konjacima. Dakle, opet se vraćamo na rakije dobijene, odnosno destilate dobijene od voća, dok druge poljoprivredne sirovine, kao što je viski, kao što su rumovi, imaju manji potencijal za razvoj aroma, sem u nekom postotku odležavanju i u drugim procesima", rekao je Ivan Urošević iz Saveza proizvođača rakije.

"Rakija kao naš tradicionalni proizvod u stvari negde i van naših prostora počinje da biva primećena. Ono što i jeste možda trenutna situacija i nedostatak to je što rakija kao kategorija alkoholnih pića je apsolutno nepoznata van naših prostora Balkana, Istočne Evrope. Što nama daje priliku pre svega da tim tržištima negde ponudimo jedno totalno osveženje u smislu novih proizvoda. S druge strane to pred nas predstavlja veliki zadatak da moramo da radimo na edukaciji, na promociji, da stalno budemo prisutni na međunarodnim festivalima i da će svaki od nas proizvođača ako bilo šta izveze van naših prostora na neki način biti ambasador rakije u smislu kategorije i kvaliteta proizvoda", dodao je on.

Urošević je otkrio šta jedna rakija mora da ima kako bi se prepoznala kako kvalitetna.

"Za nas kao potrošače, pored hemijskog sastava i bezbednosti hrane koji mora da zadovolji svaki proizvod, tu su pre svega organoleptičke osobine, pre svega miris i ukus i to je ono što pravi pre svega veliku razliku između rakije kao kategorije pića i drugih alkoholnih pića. Dakle, rakija kao proizvod treba pre svega da predstavlja proizvod koji konzumiramo iz razloga da uživamo, da osetimo neke lepe osećaje, prijatne trenutke i tu pre svega pričamo o kvalitetu i o načinu kako ćemo taj proizvod konzumirati. Dakle, vrlo složena struktura i ako bih uporedio recimo lošu rakiju ili recimo neku zagorelu rakiju i rakiju koja ima sve kvalitete koje očekujemo, hemijski sastav bi bio vrlo sličan. Međutim, organoleptički to su dva totalno različita proizvoda i to je ono što čovek senzorno mora da oceni i da da sud da li je nešto prihvatljivo ili neprihvatljivo.

Objavljena lista najboljih žestokih pića na svetu: U samom vrhu dva iz Srbije

Institut za veštačku inteligenciju Srbije radi na primeni uređaja koje ima čulo mirisa. Da li bi robot u proizvodnji mogao da zameni čoveka kada je u pitanju proizvodnja i degustacija rakije? Da li bi mogao on da oceni kakvog je kvaliteta rakija i da ih uporedi?

"Znate kako, s obzirom da su ovo vrlo kompleksne stvari, ja sam siguran da će biti pokušaj da će napredovati u smislu da bude osetljivost tih uređaja i robota jako visoka, međutim mogu bi da se složim da će pre roboti moći da ocenjuju neka jednostavnija alkoholna pića poput vodke ili nekih drugih alkoholnih pića. Kad pričamo o vrlo kompleksnim alkoholnim pićima onda to je toliko složena jedna kompleksnost tih proizvoda da vi miris, ukus i osećaj koji imate u ustima dok konzumirate je ono što teško može to osećanje negde, odnosno te impresije da se prenesu na nešto što nije čovek. Tako da sam siguran da u onaj finalni konačan sud će jako biti teško da se prevaziđe čovek. Međutim, s druge strane, možda opšti parametri kvaliteta će biti mogući da se pre svega možda analitički detektuje šta je dobar ili loš kvalitet", rekao je i otkrio kome bi pre poverio da prepozna kvalitet rakije – čoveku ili robotu:

"Čoveku sa dobrim iskustvom bih uvek pre poverio, upravo iz ovih razloga koje sam rekao. S druge strane, robot mora da ima jako dobru i veliku bazu podataka da bi mogao da da dobar rezultat, a poznajući ovu oblast, mislim da je to nemoguće čak i za 100 godina", zaključio je

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.