Sporna naknada za građ. zemljište

Izvor: B92, 04.Nov.2010, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporna naknada za građ. zemljište

Beograd -- Ustavni sud Srbije je zatražio od Narodne skupštine da se u roku od 30 dana izjasni o inicijativama kojima se osporava odredba Zakona o planiranju i izgradnji.

Odredba se odnosi na naplatu korišćenja građevinskog zemljišta.

Ustavnom sudu su upućene dve inicijative kojima se osporava ova odredba člana 220. zakona zbog toga što je, kako je navedeno, "prilikom otkupa stambene zgrade zemljište već bilo otkupljeno".

Imajući u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vidu da je otkup stanova obavljen 1991. godine, podnosilac inicijative je istakao da je "nerealno da se plaća porez na stan više puta godišnje, po istom osnovu i na istoj građevinskoj parceli".

Odredbama zakona koji je na snazi predviđena je konverzija prava korišćenja građevinskog zemljišta u pravo svojine, a to znači da se radi o zemljištu u privatnoj svojini, pa "niko nije dužan da bilo kome plaća naknadu za korištenje vlastitog zemljišta", smatra inicijator.

Inicijator se pozvao na odredbe Ustava prema kojima je korišćenje i raspolaganje poljoprivrednim, šumskim i gradskim građevinskim zemljištem u privatnoj svojini - slobodno.

Sam naziv "naknada" za korišćenje građevinskog zemljišta nejasan je građanima i, kako je naveo, "nelogično je da se naplaćuje uz objedinjenu naplatu za komunalije, što ukazuje na smisao ove naplate".

U inicijativi je ukazano da građani već plaćaju porez na stan, a pojedini i na višak stambenog prostora i da se "novim porezom, po drugi put vrši naplata naknade po istom osnovu i na istoj građevinskoj parceli".

Drugi inicijator je istakao da je, prema odredbama člana 222. Zakona o planiranju i izgradnji, prestao da važi zakon kojim je bila propisana mogućnost naplate za korištenje građevinskog zemljišta.

Pratite specijal: NIS na berzi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.