Spoljni dug Srbije 23,3 mlrd. evra

Izvor: B92, 28.Maj.2010, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spoljni dug Srbije 23,3 mlrd. evra

Beograd -- Ukupni spoljni dug Srbije, na kraju prvog tromesečja ove godine, iznosio je 23,3 milijarde evra, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Učešće spoljnog duga u bruto društvenom proizvodu (BDP) dostiglo je 76,2 odsto, što predstavlja povećanje od 1,2 odsto u odnosu na kraj 2009. godine.

Kako se navodi u Analizi duga Srbije, objavljenoj na sajtu NBS, konstatuje se da je povećanje učešća spoljnog duga u BDP sporija nego u toku prošle godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Spoljni dug javnog sektora krajem marta ove godine iznosio je 7,6 milijardi evra i u odnosu na decembar prošle godine povećan je za 4,8 odsto.

Učešce spoljnog duga javnog sektora u ukupnom dugu iznosio je 32,6 odsto i nije se znatnije izmenilo u odnosu na kraj prošle godine.

Spoljni dug države, uključujući dug NBS i lokalne samouprave, iznosio je sedam milijadi evra, a državno garantovani spoljni dug 0,6 milijardi evra.

U toj analizi se navodi da je spoljni dug privatnog sektora na kraju marta iznosio 15,7 milijardi evra, od čega dug banaka čini 31,6 odsto, a preduzeća 68,4 odsto.

Spoljni dug banaka je povećan za 0,3 milijarde evra, ili 5,8 odsto, dok je spoljni dug preduzeća smanjen za 0,1 milijardu evra, ili 1,2 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.