Spisak za 3.018 otkaza

Izvor: Akter, 10.Apr.2015, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spisak za 3.018 otkaza

Rukovodstvo „Železnica Srbije“ napravilo je spisak sa 3.018 viška radnika, objavilo ga na sajtu preduzeća, a zatim posle nekoliko sati uklonilo

To je učinjeno bez znanja resornog ministarstva, piše Blic i dodaje da je na spisku prekobrojnih, u koji je list imao uvid, pored 3.018 zaposlenih i bivši direktor „Železnica“

Dragoljub Simonović, ali i bivši direktor Milovan Marković i aktuelni izvršni direktor Nenad Kecman.

Radnici „Železnice“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << bili su šokirani kada je u petak, 3. aprila, na zvaničnom sajtu preduzeća osvanula dokumentacija sa podacima o njihovom budućem rasporedu u četiri nova preduzeća koja će biti formirana u junu.

O pravljenju spiskova ništa nije znala ni ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović. Ona za je rekla Blicu da se radi na aktima kojima se ingerencije izvršnih direktora

smanjuju.

"Ako su vaša saznanja tačna, onda je potez sa spiskovima opstrukcija promena", rekla je Mihajlović.

Potpuni haos je nastao kada su brojni radnici pronašli svoja imena na spisku onih koji će biti prebačeni u firmu AD „Železnice Srbije“, koja će, kako je predviđeno planom

reorganizacije, služiti kao „garaža“ za višak zaposlenih.

Za manje od sat vremena u „Železnicama“ su se usijali telefoni predstavnika sindikata.

Prema saznanjima „Blica“, dokumenta o preraspodeli zaposlenih objavljena su uz odobrenje direktora Miroslava Stojčića, ali su posle sastanka sa sindikatima povučena sa sajta.

To je urađeno po nalogu Nenada Kecmana, izvršnog direktora, koji se takođe našao na spisku prekobrojnih.

U „Železnicama“ tvrde da je objavljivanje imena bila zakonska obaveza i da je tu odluku usvojio Odbor direktora još 31. marta. Ne kažu zašto su spisak povukli.

To je nacrt i predlog, a ne nekakvo konačno rešenje. Nisu utvrđivani nikakvi „prekobrojni“, samo je sagledan broj radnika koji do 2020. godine ispunjavaju uslove za odlazak u penziju, što je tek jedan od načina rešavanja pitanja zaposlenih na „Železnici“, rečeno je listu.

Prema podacima iz spiska, od prvih sedam imena samo dvojica ispunjavaju taj uslov. Ostalima nedostaje mnogo više od pet godina do penzije.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.