Spasilac Folksvagena preminuo u 83. godini

Izvor: B92, 27.Avg.2019, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spasilac Folksvagena preminuo u 83. godini

Frankfurt -- Bivši šef Folksvagen (VW) grupe i čovek koji stoji iza modela kao što su Porše 917 i Audi kvatro, Ferdinand Pih, umro je u 83. godini.

Pih je učestvovao i u stvaranju Bugati vejrona, a smatra se i da je zaslužan za globalni uspeh VW grupe, prenosi Rojters.

Pih je bio unuk Ferdinanda Poršea, osnivača te kompanije.

Iz Folksvagena je otišao usred skandala poznatog kao "Dizelgejt" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kada je otkriveno da je kompanija programirala milione vozila da daju lažne rezultsate na testovima emisije štetnih gasova.

Karijeru je započeo u Poršeu 1960, pre nego što je prešao u VW-ov brend Audi 1972. Od njega je napravio dostojnog takmaca Mercedesu i BMW-u.

Nakon što je 1993. postao šef VW-a, uveo je tehnike modularne konstrukcije koje su omogućile Audiju, Škodi i VW-u da koriste do 65 odsto zajedničkih delova, što je grupaciji omogućilo da od proizvođača srednje veličine postane svetski gigant.

Tokom devetogodišnjeg upravljanja VW-om Pih je preokrenuo rezultate kompanije od gubitka od oko 1,1 milijardu dolara, do 2,6 milijardi dolara profita, pritom predvodeći širenje VW-a na čitavu imperiju od 12 brendova među kojima su Seat, Škoda, Bentli, Audi, Porše, i Dukati, uključujući i MAN i Skanija kamione.

Pihova žena objavila je u nedelju da je on umro "iznenada i neočekivano".

"Njegov život je bio obeležen velikom strašću prema automobilima i prema zaposlenima koji su ih izrađivali. Bio je inženjer pun entuzijazma i čovek koji je obožavao automobile do samog kraja", napisala je u izjavi za javnost.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo Ferdinand Pih - Čovek koji je osmislio Audi Quattro i Porsche 917 (FOTO)

Izvor: RTV Pink, 27.Avg.2019

Bivši šef Folksvagen (VW) grupe i čovek koji stoji iza modela kao što su 'Porsche 917' i 'Audi Quattro', Ferdinand Pih, umro je u 83. godini.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.