Spas za 5.000 putara Nibens-a na vidiku

Izvor: Politika, 24.Jun.2011, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spas za 5.000 putara Nibens-a na vidiku

S bankama i dobavljačima naredne sedmice trebalo bi da bude dogovoren reprogram duga, ali i kredit od 300 miliona dinara za isplatu zarada i nabavku repromaterijala za nastavak ugovorenih poslova

Sačuvaćemo više od 5.000 radnih mesta u pet putarskih preduzeća u sastavu „Nibens grupe”, izjavio je juče za „Politiku” Milutin Gašević, direktor Preduzeća za puteve „Niš”, koji od pre neki dan rukovodi celom „Nibens grupom”.

Svi koji odlučuju o sudbini >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Nibensa” obavezali su se protokolom potpisanim krajem prošle sedmice da će pomoći i preuzete obaveze upravo izvršavaju. Pet banaka, najvećih poverilaca, odblokiralo je račune „Nibensovih” preduzeća, a juče se očekivalo da isto učine i preostalih devet, rekao je Gašević.

– Danas sam u Nišu, ali sam obavešten da nas banke u Beogradu već oslobađaju blokade – kazao nam je juče prvi čovek „Nibensa”. – Početkom naredne sedmice s njima, ali i dobavljačima dogovorićemo reprogam naših dugovanja. Do kraja naredne nedelje očekujem da će ovim preduzećima „Nibens grupe” biti odobren i kredit od 300 miliona dinara za isplatu zarada zaposlenima i nabavku repromaterijala za nastavak ugovorenih poslova.

Naš sagovornik kaže da će se istovremeno raditi na osnivanju tima stručnjaka, inženjera, ekonomista i pravnika, koji će upravljati poslovanjem putarskih preduzeća „Nibens grupe”, inače najveće domaćekompanijeusektoruputarstva. Glavnu reč o sastavu tog tela imaće banke, jer ukupni dugovi putara bankama su više od 100 miliona evra, a toliko i dobavljačima. Ukupno su zaduženi oko 200 miliona evra. Ovo koordinaciono telo brinuće i o vraćanju dugova dobavljačima.

– Vlada Srbije zalaže se da putarska preduzeća u sastavu „Nibensa” i radna mesta u njima opstanu, što me prvi put ispunjava optimizmom da će sve završiti kako zaposleni priželjkuju – kaže Gašević. – Odlučujući je bio sporazum s banaka o deblokadi računa, kako bismo mogli da radimo i vraćamo zajmove, kao i spremnost da se dogovori reprogram dugova prema bankama, ali i lizing kućama i dobavljačima.

Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku saopštilo je prošle nedelje da je u Vladi Srbije postignut dogovor o početku reorganizacije „Nibens grupe”, čija će preduzeća nastaviti da rade na započetim poslovima kako bi bila u mogućnosti da isplate dugove zaposlenima, bankarskom sistemu, privredi i državi.

Država je zainteresovana da se putari „Nibens grupe” što pre vrate na gradilišta koridora 10 i 11, kako bi deonice na kojima rade bile završene u planiranim rokovima. Prema saopštenju javnog preduzeća „Koridori Srbije”, Preduzeće za puteve „Beograd”, član domaćeg konzorcijuma, gradi deonicu severnog kraka Koridora 10 od Subotice ka Novom Sadu od 57. do 81. kilometra i jednu od sekcija na deonici Ub–Lajkovac.

U ovom javnom preduzeću su za naš list juče rekli da je 20. jul ugovoreni rok za završetak deonice na Koridoru 10, a da je on ozbiljno doveden u pitanje. Kako zbog nedavnog štrajka poljoprivrednika, što je u ometalo dopremanje materijala, ali i zbog poslednjeg protesta radnika PZP „Beograd”, koji posluje u sastavu „Nibens grupe”. U preduzeću „Koridori Srbije” očekuju da će dodatnim angažovanjem članica domaćeg konzorcijuma, koji predvode „Putevi Užice”, radovi na severnom kraku najvažnijeg putnog pravca u zemlji ipak biti završeni, kako je i planirano – do 20. jula ove godine.

A. Mikavica

objavljeno: 25.06.2011

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Spas za 5.000 putara Nibens-a

Izvor: B92, 25.Jun.2011, 01:11

Beograd -- S bankama i dobavljačima naredne sedmice trebalo bi da bude dogovoren reprogram duga, ali i kredit od 300 miliona dinara za isplatu zarada radnika u Nibesu...Sačuvaćemo više od 5.000 radnih mesta u pet putarskih preduzeća u sastavu "Nibens grupe", izjavio je Milutin Gašević, direktor...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.