Špar“ stiže u Srbiju

Izvor: Blic, 21.Sep.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Špar“ stiže u Srbiju

Najveći austrijski lanac supermarketa „Špar" počeće uskoro da gradi tržne centre u Srbiji. Austrijanci će prvo graditi u Subotici ili Novom Sadu, a onda bi trebalo i da Beograd dobije jedan od njihovih supermarketa. Tačnije, u srpskoj prestonici će biti izgrađen najveći šoping centar na Balkanu.

U „Šparu" kažu da su dugo razmatrali da li da uđu na naše tržište, ali da su nakon razgovora sredinom godine sa tadašnjim ministrom trgovine Predragom Bubalom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ustanovili da je Srbija odlično tržište i da će uspeti za kratko vreme da privuku veliki broj kupaca u svoje hipermarkete. Tada je i postignut dogovor o ulasku „Špara" na domaće tržište.

- Planirali smo prvo da otvorimo svoja predstavništva u manjim sredinama u kojima ne postoji dovoljno ili nema uopšte trgovina većeg formata. Za sada samo možemo da kažemo da ćemo početi prvo s gradnjom u Vojvodini - kažu u „Šparu".

Predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković-Bajalović kaže da je dobro što na naše tržište ulazi jedno veliko trgovačko ime, i da će to značiti povećanje konkurencije, poboljšanje usluga i pad cena proizvoda.

- Nadam se da će srpski kupci konačno moći da biraju između više ponuđača i da neće najviše u Evropi trošiti na hranu. Takođe, pitanje je u kojem obimu će ti novi trgovinski lanci da uđu kod nas. Izgradnja samo jednog hipermarketa ne znači ništa. Potrebno je mnogo više - kaže Dijana Marković-Bajalović.

Ona smatra i da su glavni razlog sporog dolaska stranih trgovinskih lanaca u Srbiju razne fizičke i tehničke prepreke, i da bi njihovim uklanjanjem, odnosno uvođenjem raznih olakšica u Srbiji bila daleko veća konkurencija.

„Špar" je inače najveći lanac supermarketa u Austriji, gde postoji skoro 1.000 objekata, dok njih 500 posluje u Italiji i oko 280 u Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj i Hrvatskoj. Ukupno je u „Šparovim" marketima zaposleno oko 25.000 ljudi.

Osim „Špara", i turski „Ramstor" planira da otvori objekat u Nišu. Ova turska firma već ima objekte u Makedoniji, a samo u šoping centar u Skoplju uloženo je preko 35 miliona evra. „Ramstor" je deo turskog „Migrosa" koji svoje prodajne objekte ima u lancu „Ramstor" i u Rusiji, Azerbejdžanu, Kazahstanu i Kirgistanu, dok je tokom prošle godine zatvorio tri objekta u Bugarskoj.

U Ministarstvu trgovine i usluga kažu da bi gradnja prvih objekata „Špara" trebalo da počne do kraja godine.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.