Špansko tržište otvoreno za hranu iz Srbije

Izvor: Blic, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Špansko tržište otvoreno za hranu iz Srbije

Saradnja između Srbije i Španije postoji u oblasti kulture, fudbala, zaštite životne sredine, kao što je finansiranje projekta zaštite beloglavog supa. Međutim, ekonomska, privredna i turistička saradnja između ove dve zemlje je još na nedovoljno visokom nivou, smatra Jorge Andreu, savetnik Trgovinskog i ekonomskog odeljenja Ambasade Španije.

Ipak, praktično prvenac u ozbiljnijoj privrednoj saradnji, izazvao je pravu lavinu komentara i osporavanja u javnosti Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Reč je o ugovoru i koncesiji španske firme FCC.

Kako komentarišete događaje oko koncesije za autoput ?

- Mislim da nije bilo neke negativne konotacije o španskoj firmi i uopšte o ovom ugovoru. Ovo je veliki ugovor i radi se o dosta novca, pa je i normalno da se o njemu priča. Inače, od prvih 10 firmi u svetu u oblasti infrastrukture, šest je španskih. Ovaj ugovor je i veoma bitan za Srbiju jer će joj omogućiti da se lakše poveže sa ostatkom Evrope.

Šta da se uradi da se privredna i ekonomska saradnja unapredi?

- Jedan od razloga za nedovoljno dobru ekonomsku saradnju je i to što Srbija i Španija tradicionalno nisu mnogo sarađivale, i ne poznaju dovoljno međusobne mogućnosti. Da bi se to popravilo potrebno je veće informisanje španske javnosti o srpskim firmama. To se postiže međusobnim posetama privrednih komora, posetama sajmovima, različitim promocijama, kao i odlazak srpskih privrednika u Španiju i obrnuto. Ja sam optimista, i siguran sam da će se nastaviti uzlazna tendencija robne razmene.

Po vašem mišljenju koji su to proizvodi koje bi srpski privrednici mogli da prodaju u Španiji?

- Mislim da bi vaš adut mogla da bude prehrambena industrija, poljoprivreda, ali i sve ostalo što se proizvodi u Srbiji. Za to je potrebno da se nađe odgovarajući distributer i da se na tržište uđe u pravom momentu. Srpski proizvođači su sve bolja konkurencija španskim, i znam da bi ekonomska i trgovinska razmena mogla da bude mnogo bolja.

Koliko su španski turisti zainteresovani za dolazak u našu zemlju?

- Turistička ponuda Srbije je dobra, ali još nije na odgovarajućem nivou. Potrebna su ulaganja u sektoru infrastrukture, kao i bolji aerodromi i hoteli. Mislim da bi za nas bio interesantan kulturni turizam, ali problem je u tome što Španci nemaju dovoljno informacija o vašoj zemlji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.