Španci: Hvala za ove 72 godine

Izvor: B92, 01.Jan.2015, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španci: "Hvala za ove 72 godine"

U Španiji od danas prestaje da važi dvadesetogodišnja kontrola visine rente koju zakupodavac može naplatiti malom privredniku za radnju u centru grada.

Mnogi od njih najavljuju prekid poslovanja, suočeni sa mogućnošću neograničenog poskupljenja zakupnine.

Jedan od njih je na jednoj od najomiljenijih prodavnica u centru Madrida okačio natpis: "Hvala vam za ove 72 godine!" Mnogi prolaznici se slikaju kraj table.

Kontrola rente omogućavala je mnogim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << malim privrednicima da cvetaju, štiteći ih od pritisaka tržišta. Prema odredbama zakona, ograničenog da važi 20 godina, godišnja cena zakupnine nije smela preći iznos koji je prelazi zvaničnu stopu inflacije.

Na udaru je oko 200.000 radnji, uglavnom porodičnih, zatim barova i restorana. Procenjuje se da će oko 55.000 takvih radnji zatvoriti vrata u nastupajućim mesecima i sedmicama, što će u najgorem slučaju zatvoriti oko 120.000 radnih mesta u zemlji u kojoj je stopa nezaposlenosti oko 24 odsto.

Ministar ekonomije Luis de Guindos, pripadnik vladajuće konzervativne koalicije, optužio je Socijalističku partiju da ništa nije radila u vezi sa ovim problemom dok je bila na vlasti u poslednjih 20 godina, i da je propis uveden kako bi mali privrednici imali dovoljno vremena da se pripreme za tržišnu utakmicu.

Očcekuje se da će na tržištu profitirati međunarodni lanci prodavnica koji imaju para da plaćaju zakupnine. Zastupnici održavanja sadašnjeg stanja upozoravaju da će Španija izgubiti deo kulturnog identiteta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.