Šojble: Nema opasnosti za Italiju

Izvor: B92, 13.Jun.2012, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šojble: Nema opasnosti za Italiju

Rim -- Italija neće doći u opasnost da podlegne dužničkoj krizi, ukoliko nastavi sa sprovođenjem strukturalnih reformi i podsticanjem privrednog rasta.

"Ako Italija ostane na putu koji je zacrtao Monti, neće biti nikakve opasnosti", rekao je nemački ministar finansija Volfgang Šojble.

Prema njegovim rečima, Italija je učinila ogroman napredak pod Montijevom vladom. To je potvrđeno širom Evrope i na tržištima.

"Nadam se da će italijanski parlamentarci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i javnost nastaviti da pružaju podršku premijeru”, kaže on.

Put premijera Marija Montija "ka održivom rastu posredstvom strukturalnih reformi, povećanja konkurentnosti i smanjenja deficita je ispravan put", ocenio je Šojble.

Monti je preuzeo funkciju premijera od Silvija Berluskonija na kraju prošle godine i uspeo da povrati poverenje tržišta uz pomoć strogih mera štednje i reformi.

Zabrinutost investitora je, međutim, poslednjih sedmica povećana, a novo previranje je podstakao zahtev Španije za pomoć Evropske unije za spasavanje njenog poljuljanog bankarskog sektora.

Monti, bivši komesar EU, izjavio je juče da Italiji "ni u budućnosti neće biti potrebna pomoć za spasavanje" i pozvao tržišta i finansijske posmatrače da "ne podležu klišeima ili predrasudama".

"Shvatam da se Italija u prošlosti mogla povezati sa predstavom o nedisciplinovanoj zemlji, ali je ona sada disciplinovanija nego mnoge druge članice evrozone", rekao je Monti.

Mada italijanske banke nisu izložene krizi na tržištu nekretnina kao što su španske i mada je njen javni deficit manji, postoji strahovanje da bi ukupno dužničko breme Italije, pogođene recesijom, od 1,9 biliona evra moglo učiniti tu zemlju sledećom u evrozoni koja bi mogla propasti.

Godišnja stopa inflacije u Italiji u maju je usporila na 3,2 odsto, pošto se tri meseca nalazila na nivou od 3,3 odsto, pokazali su zvanični podaci nacionalne agencije za statistiku Istat.

Potrošačke cene su, na mesečnom nivou bile nepromenjene.

Na usporavanje inflacije je u najvećoj meri uticao pad cena energije, uključujući motornog goriva za 1,6 odsto.

Cene hrane i nealkoholnih pića porasle su za dva odsto u poređenju sa aprilskih 2,4 odsto, a transporta pale na 6,8 u poredjenju sa 7,4 odsto.

Cene alkoholnih pića i duvanskih proizvoda porasle su u maju za osam sa aprilskih 7,8 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.