Soja u cvetanju, potrebno navodnjavanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jul.2016, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Soja u cvetanju, potrebno navodnjavanje

Soja se nalazi u fazi intenzivnog cvetanja i oplodnje. Nedostatak vode u ovom periodu mogao bi da dovede do niza vidljivih promena na biljkama. Visina stabla je jedno od svojstava koje najviše reaguje na nedostatak vode.

Navodnjavanje ove kulture nije isplativo, ističu pojedini poljoprivrednici, zbog čega ono izostaje na mnogim parcelama pod ovom kulturom.

Najave meteorologa za naredni period su da bi moglo doći do perioda koji će usloviti višednevne temperature >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od 30 stepeni. Paori ističu da ukoliko takav period potraje, i kiša izostane, soja može da ima probleme u razvoju.

U takvim uslovima, biljka ostaje niska, dolazi do formiranja manjeg broja mahuna, manjeg broja zrna u mahuni, a seme ostaje sitno.

Visoke temperature utiču na skraćenje vegetacije, pa se skraćuje i faza nalivanja zrna.

Da bi se izbegli negativni efekti, soju treba navodnjavati, stav je stručnjaka, ako postoji mogućnost za to.

U fazi cvetanja i oplodnje poželjna je veća količina vode. Najbolje je navodnjavati soju od polovine jula do polovine avgusta, kada prolazi i najkritičnije faze razvoja zrna, kako ne bi zavisila proizvodnja od vremena koje može da varira.

Prosečni prinosi soje pokazuju variranje, jer zavise od količine i rasporeda padavina tokom vegetacije, a poslednjih godina, ističu poljoprivrednici, varira i njena cena, mada je još uvek isplativa kultura.

Kada je zrno soje naliveno i počinje zrenje, potrebe biljaka za vodom se smanjuju, pa je navodnjavanje nepotrebno.

Soja ima i veliki agrotehnički značaj. Svojim moćno razvijenim i dubokim korenovim sistemom ona povoljno utiče, ne samo na održavanje, već i na poboljšavanje plodnosti i strukture zemljišta.

Zato se soja visoko ceni kao predusev u plodoredu za mnoge druge useve, a naročito žita.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.