Snažan rast dobiti Raiffeisen banke u BiH

Izvor: SEEbiz.eu, 11.Avg.2017, 07:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snažan rast dobiti Raiffeisen banke u BiH

SARAJEVO - Raiffeisen banka u Bosni i Hercegovini, koja je mrežna banka Raiffeisen Bank International (RBI), ostvarila je veoma dobre poslovne rezultate.

Njena dobit na polugodištu je uvećana u odnosu na isti period protekle godine i iznosi 52 miliona KM. Kapital u iznosu od 528 miliona KM iznova potvrđuje stabilnost poslovanja banke pri čemu je ukupna aktiva za prvih šest mjeseci 4,061 milijardu KM. U drugom kvartalu 2017. godine konsolidovana dobit je iznosila 367 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << eura, što predstavlja povećanje za 147 miliona eura u odnosu na prvi kvartal 2017.

Također, Raiffeisen Bank International ostvarila je dobar rezultat u prvom polugodištu 2017. godine, uz konsolidovanu dobit od 587 miliona eura.

"Veoma smo zadovoljni polugodišnjim rezultatom. Naš program transformacije je urodio plodom. Ne vraćamo se unazad, već vrijedno radimo na prilagođavanju RBI-a digitalnom dobu," rekao je Johann Strobl, generalni direktor RBI.

U prvih šest mjeseci 2017. godine, neto prihod od kamata povećan je za 1 procenat ili 21 milion eura na 1.588 miliona eura u poređenju s istim periodom 2016. godine. Ovo je uglavnom rezultat povećanja od 52 miliona eura koje se odnosi na povećanje neto prihoda od kamata u Rusiji vezanog za valutu, dok su na ostalim tržištima zabilježena manja smanjenja zbog kontinuirano niskih kamatnih stopa.

U poređenju sa istim periodom prošle godine, opći aministrativni troškovi porasli su za 32 miliona eura na 1.573 miliona eura, uglavnom zbog valutnih efekata. Koeficijent trošak/prihod poboljšan je za 1,8 procentnih poena na 60,6 procenata, uglavnom zahvaljujući rastu operativnog prihoda.

Neto rezervisanja za potencijalne kreditne gubitke smanjena su za 81 procenat u odnosu na prethodnu godinu, odnosno za 327 miliona eura na 76 miliona eura.

U odnosu na kraj prethodne godine, koeficijent problematičnih kredita poboljšan je za 1,3 procentna poena na 7,3 procenta. Problematični krediti u poređenju sa rezervisanjima za kreditne gubitke iznose 4.184 miliona eura, što rezultira koeficijentom pokrivenosti problematičnih kredita od 70,5 procenata, u poređenju sa 75,2 procenta na kraju 2016. godine.

U odnosu na prethodni kvartal, neto prihod od kamata je u drugom kvartalu 2017. godine opao za 1 procenat ili 4 miliona eura na 792 miliona eura.

U drugom kvartalu 2017. godine opći administrativni troškovi su iznosili 758 miliona eura, što je pad za 7 procenata ili 56 miliona eura u odnosu na prethodni kvartal.

U prvom kvartalu 2017. godine neto rezervisanja po kreditnim gubicima iznosila su 80 miliona eura. U drugom kvartalu, međutim, zabilježeno je neto otpuštanje rezervisanja u iznosu od 4 miliona eura.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.