Izvor: B92, 29.Avg.2009, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smederevo u ponedeljak o rafineriji

Smederevo -- Skupština Smedereva trebalo bi u ponedeljak da odluči da li će konzorcijumu "Komiko oversiz" dati u zakup 113 hektara zemljišta za izgradnju rafinerije nafte.

Na sednici Skupštine opštine održanoj u sredu predlog o početku investicija povučen je iz pravno-proceduralnih razloga. U međuvremenu su na današnjoj sednici Gradskog veća usvojeni amandmani opozicije. Vrednost investicije je oko 300 miliona dolara, a u američkoj kompaniji upozoravaju da nemaju vremena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za čekanje jer su već pregovarali sa drugim zemljama.

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević pokušao je u sredu da ubedi odbornike da glasaju za izdavanje 113 hektara zemljišta na 99 godina američkoj kompaniji za izgradnju rafinerije nafte.

Nakon konsultacija sa opozicionim strankama i usvajanjem dva amandmana Srpske radikalne stranke, investitor će, po svoj prilici dobiti zemljiše u zakup i odobrenje za izgradnju rafinerije.

"Na osnovu ove odluke investitor dobija šansu da se kandiduje za građevinsku dozvolu, a lokalna samouprava je preuzela obavezu na sebe da uradi Plan detaljne regulacije tako da bi radovi mogli da krenu tokom 2010. godine, u zavisnosti koliko investitor bude brz u izradi generalnih planova i koliko ministarstvo bude brzo da izda određene dozvole odnosno pravosnažnost građevinske dozvole da bi se pokrenuli radovi”, kaže Umičević.

"Realno je očekivati da to bude u drugoj polovini 2010. godine, ako svi odrade posao kako treba”, očekuje on.

Gradonačelnik je u ime Grada 30. decembra 2008. potpisao memorandum o razumevanju sa kompanijom "Komiko oversiz" o zajedničkom interesu za izgradnju rafinerije nafte u Smederevu.

Od ove investicije Smederevo bi imalo višestruku korist, budžet grada bi bio povećan za 30 odsto, uz prihode od zakupa zemljišta, poreza na imovinu i naknade za korišćenje gradskog zemljišta.

"Vrednost investicije je oko 300 miliona dolara, šta Srbija dobija, bespotrebno je govoriti. Počev od zapošljavanja oko 1 500 građevinskih radnika u toku same gradnje, pa zapošljavanja oko 500 ljudi u samoj rafineriji ukoliko počne da radi, smanjenje spoljno-trgovinskog deficita, jer smo mi orijentisani ka izvozu, dovešće do toga da će mala i srednja preduzeća dobijati poslove sa nama i imati mogućnost daljeg razvoja”, navodi Radomir Radivojević iz "Komiko oila”.

Radivojević ističe da izgradnja rafinerije neće ugroziti životnu sredinu i ukazuje da je reč o vakuumskoj tehnologiji, zatvorenog tipa, gde se sva količina otpadnog materijala izdvaja, a 55 odsto sirove nafte se pretvara u gorivo.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ponedeljak dan D za rafineriju

Izvor: Press, 28.Avg.2009, 23:20

Skupština Smedereva u ponedeljak odlučuje o davanju u zakup 120 hektara zemljišta za izgradnju rafinerije. Gradonačelnik Predrag Umičević očekuje da će predlog proći što će otvoriti vrata za ulaganje od 250 miliona dolara. Predlog odluke o davanju u zakup 120 hektara zemljišta za...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.