Smederevo, ipak, ne želi rafineriju?

Izvor: Glas javnosti, 09.Jun.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smederevo, ipak, ne želi rafineriju?

Investiciju vrednu 250 miliona dolara, koja bi, kako je najavljeno, trebalo da uposli 3.000 ljudi, građani Smedereva odobrili su prošle godine i na referendumu, ali kamen temeljac za rafineriju u tom gradu još nije postavljen, a čak nije ni potpisan ugovor o zakupu zemljišta, javlja RTS.

Plac od 133 hektara u industriskoj zoni kraj Dunava, ni posle javnog oglasa nije dat u zakup na 99 godina za gradnju rafinerije. Skupštinska Komisija odbila je ponudu "Komiko oila" uz obrazloženje >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da je u suprotnosti sa uslovima iz oglasa i rokovima plaćanja zakupnine.

Načelnica gradske uprave Milijana Novaković kaže da je ponuda odbijena zbog toga što je predviđeno da sve bude isplaćeno u roku od 60 dana, a "Komiko oil" je dostavio ponudu prema kojoj bi celokupan iznos zakupa bio isplaćen u tri rate.

Traženo je da se čitava suma, 286 miliona dolara, plati odjednom, po usvajanju Plana detaljne regulacije.

Međutim, plan nije ni donet pošto je Vlada Srbije, prošle godine usvojila viši propis, Plan područja posebne namene i uvrstila taj projekat u svoje prioritete. U "Komiko oilu" kažu da su ponudili više od tražene sume.

Zamenik generelnog direktora "Komiko oila" Radomir Radivojević kaže da da je ispoštovana i ta prva rata od 100 miliona koja je zahtevana.

"Mi smo ponudili 101 milion, plus 200 miliona u narednih pola godine, pa i to je kratak rok", kaže Radivojević.

Holadsko-američki konzorcijum sačekaće odluku smedervske skupštine, kako bi znali šta će dalje biti sa tom investicijom.

"Ukoliko Komiko oil bude odbijen zaista više nema ni mesta ni vremena za komunikaciju. Tešimo se što je Srbija prepoznala značaj ove investicije i što su gradovi poput Beograda, Kovina, Požarevca zaiteresovani da tu investiciju preselimo na njihovu teritoriju", kaže Radivojević.

Vrednost investicije sa donacijama gradu trebalo bi da iznosi skoro milijardu dolara. Međutim, deo opozicije se protivi gradnji rafinerije u strahu od zagađenja.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.