Smederevo: Nizak odziv do 18 sati

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 08.Avg.2010, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smederevo: Nizak odziv do 18 sati

Smederevo -- Na referendumu u Smederevu, na kojem građani odlučuju da li će se graditi rafinerija, do 18 sati je izašlo 7.909 upisanih u birački spisak ili 12.3 odsto.

Biračka mesta se zatvaraju u 20 sati i do tada više neće biti preseka odziva.

Prvi rezultati mogli bi biti poznati kasno večeras, a zvanični u roku od 24 sata. U biračke spiskove je upisano 97.366 birača, a da bi referendum uspeo na birališta bi trebalo da izađe 48.684 ili polovina plus jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << birač.

Predsednica referendumske komisije Vesna Kolarić je da je pravo glasa na refendumu ima 97.366 građana, među kojima i oni koji su na izdržavanju zatvorske kazne u Smederevu, a imaju prebivalište u tom gradu.

Za glasanje na referendumu je otvoreno 78 glasačkih mesta.

Referendum je organizovan na inicijativu opozicionih stranaka u Smederevu - Demokratske stranke Srbije, Srpske radikalne stranke, Srpske napredne stranke i koalicije Za bolje Smederevo - koje su sakupile dovoljan broj potpisa da bi se održao referendum.

Komisija za prebrojavanje glasova obavezna je da preliminarne rezultate saopšti u roku od 24 sata, a referendum je uspeo kada izađe 50 odsto upisanih u birački spisak plus jedan glasač.

Rafineriju u industrijskoj zoni Smedereva, na površini od 120 hektara, trebalo bi da gradi američko-holandska kompanija Komiko oil. Industrijska zona udaljena je oko tri kilometra od grada.

Vladajuće stranke u Smederevu, Demokratska stranka, Socijalistička partija Srbije, Nova Srbija, Smederevska demokratska stranka i Pokret za Smederevo podržale su u lokalnom parlamentu izjašnjavanje na referendumu, ali svoje članove i simpatizere pozivaju sms-ovima i elektronskim porukama da danas ne izađu na glasanje.

Podeljeni su donekle i građani, i dok jedni ističu kakva bi dobra donela izgradnja rafinerije u pogledu zapošljavanja, drugi razmišljaju o eventualnim ekološkim posledicama.

Stručnjaci CIP-a tvrde da je rad rafinerije ekološki potpuno bezbedan, a prema najavama ona bi bila izgradjena sa potpuno novom tehnologijom prema zaštitnim standarima koje predvidjaju zakoni Srbije i Evropske unije.

Američki konzorcijum "Komiko oil" je za zakup građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni Smedereva ponudio 4,25 miliona dolara, a sa kompanijom "Transnafta" potpisao je memorandum vredan 15 miliona dolara za izgradnju kraka gasovoda od Pančeva do Smedereva.

Planirano je da u rafineriji bude zaposleno oko 700 ljudi, a na samoj izgradnji rafinerije radilo bi 2.000 radnika. Ukoliko projekat propadne "Komiko oil" pregovara o premeštaju gradnje u Kovin ili u Požarevac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.