Smanjiti  plate  i povećati PDV

Izvor: S media, 09.Avg.2009, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjiti plate i povećati PDV

Vlada bi na krizu trebalo da odgovori i smanjenjem plata koje su ispod proseka i povećanjem PDV-a, ocenio je guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić.

On je smatra da su mogucnosti povećanja poreza na imovinu prilično ograničene, a već se preteralo i sa povećanjem akciza, osim kod cigareta i alkohola, tako da ne preostaje mnogo drugih mera.

Sada je sitiacija čak teža nego u martu, budžetski defcit je daleko veći, pa više neće biti dovoljno podići >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << PDV za jedan odsto, već treba biti mnogo radikalniji, rekao je Jelašić u intervjuu "Večernjim novostima".

Guverner je naveo da budžetu svakog meseca nedostaje od 10 do 15 milijardi dinara, napominjući da tu nije uračunat efekat toga što se u investicione projekte trošilo daleko manje od planiranog, pa je i taj deo prebačen u potrošnju.

On je dodao da to "sada uspešno funkcioniše, ali pitanje je šta će biti 2010. i 2011. godine kad sve dodje na naplatu".

Guverner je objasnio da, zasad, nije ugrožena isplata plata i penzija, jer se do dodatnih prihoda dolazi emitovanjem hartija od vrednosti, čiji je ukupan nivo dostigao 67 milijardi dinara, ali je upozorio da taj izvor prihoda nije dugoročan.

Jelašić smatra da povećanje PDV-a od dva do tri odsto ne bi znatnije uticalo na rast cena namirnica iz potrošačke korpe, ali ako bi bio povećan iznad toga, onda bi inflacija mogla da predje zacrtanih 10 odsto.

Podsećajući da je javni dug dostigao 7,3 milijadre evra, Jelašić je rekao da je "najveći problem brzina novog zaduživanja, koja bi mogla u roku od samo dve godine da poveća dug za 50 odsto i dostigne blizu 40 odsto bruto društvenog proizvoda.

Guverner smatra da neće doći do daljeg pogoršavanja situacije i izrazio nadu da će doći do novog dogovora sa MMF-om, jer od toga zavise i nova sredstva od Svetske banke i Evropske unije.

Prema njegovim mišljenju, još jedan rebalans budžeta nije neophodan, jer su mnogo važnije mere koje treba doneti i njihov ukupan efekat.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.