Smanjenje referentne kamate od 1.oktobra

Izvor: S media, 23.Sep.2009, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjenje referentne kamate od 1.oktobra

Guverner NBS Radovan Jelašić nagovestio je danas mogućnost da od 1. oktobra bude smanjena referentna kamata centralne banke, ispod sadašnjih 12 odsto, da bi se podstakla kreditna aktivnost.

On je ocenio da će to zavisiti od budžeta za 2010. godinu i od toga koliko će rasti cene koje su pod kontrolom države.

Jelašić je podsetio da je Misija MMF-a, prilikom poslednje revizije stend-baj aranžmana sa Srbijom, sastavila Memorandum u kojem je navedeno da NBS treba >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da nastavi relaksaciju monetarne politike, što je centralna banka i uradila smanjenjem referentne kamatne stope sa 17,75 odsto na 12 odsto.

"Mi se nadamo da ćemo imati razloga da nastavimo tu relaksaciju, koja će zavisiti pre svega od toga kakav će biti budžet za 2010. godinu, jer sve što uradimo danas sa referentnom kamatnom stopom imaće uticaj na stopu inflacije sledeće godine", kazao je guverner NBS.

On je dodao da će smanjenje referentne kamate zavisiti i od toga šta će i narednoj godini biti sa cenama pod kontrolom države.

U izjavi novinarima u hotelu "Palas", Jelašić je rekao da je NBS sa Vladom Srbije dogovorila da u 2010. godini inflacija bude šest odsto, plus-minus dva odsto, pod pretpostavkom da će se cene pod kontrolom države kretati oko 11, plus-minus dva odsto.

Guverner NBS je dodao da će na kraju sve zavisiti od toga kako će izgledati budžet za narednu godinu, odnosno, kakav će dogovor biti postignut sa MMF-om, krajem oktobra - da li će se isključivo smanjivati rashodi budžeta ili će biti planirano i neko povećanje prihoda državne kase.

Odgovarajući na pitanje da li će NBS poslovnim bankama ponuditi stimulativne mere, pred svetsku nedelju štednje koja počinje krajem oktobra, Jelašić je rekao da centralna banka to nije učinila ni prošle, a ne priprema ni ove godine.

On je dodao da treba imati u vidu da gradjani, zbog krize, sve više štede i opreznije uzimaju kredite, a one koje su uzeli gledaju da vraćaju na vreme ili da ih otplate pre roka.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.