Smanjen budžetski deficit

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2013, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjen budžetski deficit

BEOGRAD -

Deficit republičkog budžeta u januaru iznosio je 7 milijardi dinara, što je duplo manje od planiranog za taj mesec, saopštilo je danas Ministarstvo finansija i privrede Srbije.

Prema podacima Ministarstva finansija budžetski deficit je u januaru bio za 3,4 milijarde dinara manji u odnosu na isti period prošle godine.

Zakonom o budžetu ukupan deficit za ovu godinu planiran je u iznosu od 121,9 milijardi dinara, što predstavlja 3,3 odsto bruto društvenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << proizvoda, a to je dvostruko manje od deficita ostvarenog u prethodnoj godini.

U januaru su ostvareni prihodi od 66,4 milijardi dinara, a rashodi su iznosili 73,4 milijardi dinara. Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 36,4 milijardi dinara. Posle PDV-a, najveći prihodi zabeleženi su po osnovu uplaćenih akciza u iznosu od 16,4 milijardi dinara.

Svi ostali oblici poreskih prihoda, kao i neporeski prihodi, naplaćeni su u skladu sa očekivanjima za januar.

Rashodi budžeta u januaru bili su u skladu sa uobičajenom dinamikom. Najveće stavke predstavljaju isplata plata zaposlenima i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (PIO fond, RŽO, Nacionalna služba za zapošljavanje), a najveći deo se odnosi na penzije.

Ekonomista Goran Nikolić smatra da je zato realno da se u ovoj godini ostvari projektovani budžetski deficit od 121,9 milijardi, što čini 3,3 odsto BDP i da je malo verovatno da će nam uskoro biti potreban rebalans budžeta.

On za "Blic" kaže da su mnogi bili skeptični da će se minus u državnoj kasi smanjiti i to dvostruko u odnosu na prethodnu godinu, ali da podaci o prihodima i rashodima države za januar ukazuju da to može biti realno.

Nikolić napominje da je dobro i što se u januaru Srbija više razdužila nego što je uzela novih kredita. On navodi da je učešće javnog duga smanjeno sa decembarskih 60,5 odsto na 59,9 odsto na kraju januara.

Prema njegovom mišljenju, januarski makroekonomski pokazatelji mogu biti dobar signal dešavanja u narednim mesecima, dodajući i da industrijska proizvodnja u januaru beleži rast od dva odsto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Budžetski deficit u januaru upola manji od planiranog

Izvor: Blic, 10.Feb.2013

Deficit republičkog budžeta u januaru iznosio je 7 milijardi dinara, što je upola manje od planiranog za taj mesec, potvrdilo je danas Ministarsvo finansija i privrede Srbije..."Blic" je danas u štampanom izdanju objavio da je u januaru prepolovljen budžetski deficit i da je bio za 3,4 milijarde...

Nastavak na Blic...

Budzetski deficit u januaru duplo manji od planiranog

Izvor: Beta, 10.Feb.2013

BEOGRAD, 10. februara 2013. (Beta) - Deficit republičkog budžeta u januaru iznosio je 7 milijardi dinara, što je duplo manje od planiranog za taj mesec, saopštilo je u nedelju Ministarsvo finansija i privrede Srbij..

Nastavak na Beta...

Budzetski deficit u januaru duplo manji od planiranog

Izvor: Studio B, 10.Feb.2013

Deficit republičkog budžeta u januaru iznosio je 7 milijardi dinara, što je duplo manje od planiranog za taj mesec, saopštilo je danas Ministarsvo finansija i privrede Srbije...Prema podacima Ministarsva finansija budžetski deficit je u januaru bio za 3,4 milijarde dinara manji u odnosu na isti...

Nastavak na Studio B...

Budžetski deficit Srbije upola niži od planiranog

Izvor: Capital.ba, 10.Feb.2013

BEOGRAD,  Deficit  budžeta Srbije  u januaru je iznosio sedam milijardi dinara, što je duplo manje od planiranog za ovaj mjesec, saopštilo je danas Ministarstvo finansija i privrede Srbije. Istovremeno, budžetski ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.