Smanjen budžet za Univerzijadu

Izvor: B92, 14.Nov.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjen budžet za Univerzijadu

Beograd -- Budžet za organizaciju Univerzijade 2009. smanjen je sa 200 miliona na 50 miliona evra.

Iz budžeta bi trebalo da bude isplaćeno 4,3 milijarde dinara

I to će biti dovoljno da se obezbedi lepa sportska manifestacija u Beogradu., izjavio je Potpredsednik Vlade Republike Srbije Božidar Đelić.

"Uspeli smo da sa nekih 200 miliona evra smanjimo budžet na 50, 52 miliona evra. Sada je pravi test usvajanje budžeta u Republici Srbiji, u gradu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Beogradu i na teritoriji Autonomne pokrajne Vojvodine", rekao je Đelić novinarima posle sednice Odbora za omladinu i sport u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, od 4,3 milijarde dinara planiranog budžeta, 2,3 milijarde bi trebalo da podrži Republika, 1,3 milijarde Beograd i 800 miliona Vojvodina.

"Ukoliko sve bude kako treba, preostalih 200 dana biće upotrebljeno da se završi selo, zatim za jednu fantastičnu rektorsku konferenciju u aprilu kada će 1.000 rektora iz celog sveta doći u našu zemlju, u sklopu obeležavanja 200 godina visokog obrazovanja u Srbiji, ali i za popravke na objektima koje već imamo", rekao je Đelić, koji je i predsednik Organizacionog odbora Univerzijade 2009.

On je dodao da ne postoje rizici da nedostaje neki objekat za jedan od 15 sportova koji će biti na Univerzijadi u Beogradu.

"Od 1. do 12. jula održaće se lepa manifestacija sa gotovo 9.000 učesnika i 10.000 volontera i mi ćemo uložiti sve napore da to bude prijatan događaj za sve naše građane", rekao je Đelić.

I organizatori drugih velikih svetskih manifestacija smanjuju svoje budžete, rekao je Đelić

Potpredsednik Vlade istakao je da su zbog svetske ekonomske krize i organizatori drugih velikih sportskih manifestacija kao što su Letnje olimpijske igre u Londonu 2012. godine i Zimske OI u Sočiju 2014. smanjili obim radova i budžete i da zato ne treba da čudi što se tako radi i u Srbiji.

"To je odgovornost. Odgovornost je da kažemo ovo je moguće, a ovo nije, da štedimo na čemu možemo i da onda održimo jednu veoma dobru manifestaciju. Nije odgovorno da pričamo praznu priču i da u poslednjem momentu vidimo da nismo u stanju da održimo naša obećanja", zaključi je Đelić.

Prema njegovim rečima, konačan test za Univerzijadu biće krajem meseca kada formalno treba da se usvoje budžeti i kada dolazi inspekcija Svetske studenske sportske federacije (FISU), koja će anilizirati budžete i dokle su stigli radovi.

Predsednik Izvršnog odbora Univerzijade 2009. Nebojša Ilić naglasio je da su svi u organizaciji ove manifestacije sigurni da se ništa neće promeniti ni posle 26. novembra kada dolazi komisija FISU-a.

"Oni će razgovorati sa Organizacionim komitetom i posle toga će imati definitivnu sliku", rekao je Ilić i dodao:"To da se Univerzijada seli u Atinu je informacija koja se 'nespretno' pojavila u javnosti. Ja za sada ne znam da imamo bilo kakve probleme".

Univerzijada će se održati u Beogradu od 1. do 12. jula, sa 8.500 učesnika, koji će se takmičiti u 15 sportova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.