Izvor: B92, 27.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Službenici nezadovoljni platama

Beograd -- Predsedništvo Sindikata zaposlenih u upravi, pravosuđu i društvenim organizacijama nezadovoljno platama.

Predsedništvo je odlučilo da uputi hitan dopis premijeru i predsedniku Srbije zbog, kako se navodi, nezadovoljstva državnih službenika smanjenjem zarada.

Predsednik Sindikata zaposlenih u upravi, pravosuđu i društvenim organizacijama Njegoš Potežica rekao je na konferenciji za novinare da su neophodne izmene Zakona o platama državnih službenika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i nameštenika jer je primena nove regulative uticala na smanjenje plata.

On je naveo da je primenom zakona "Vlada stavila zaposlenima ruku u džep" i da je 80 odsto 10.000 zaposlenih u državnim strukturama zbog smanjenja plata podnelo žalbe nadležnima, a pojedini sindikalni odbori već su najavili proteste i štrajkove.

Predsednik Sindikata zaposlenih u državnim organima Vladan Levajac predložio je da se sadašnja osnovica za plate zaposlenih u državnoj upravi s nižom, osnovnom, srednjom i višom stručnom spremom poveća uredbom pre formiranja nove vlade.

Zaposleni u Petom opštinskom sudu stupili u štrajk

Nameštenici i službenici Petog opštinskog suda u Beogradu stupili su u štrajk upozorenja, zbog smanjenja plata.

Jednočasovna obustava rada trajaće svakodnevno do 5. marta, a ako do tada plate ne budu uskladjene sa prosečnim zaradama u Srbiji najavljen je generalni štrajk.

Predstavnici zaposlenih u Petom opštinskom sudu naveli su da je protest organizovan i u drugim sudovima u Beogradu, jer su plate službenika od januara smanjene, za razliku od sudijskih primanja koja su znatno povećana.

Sve sudske službe Petog opštinskog suda rad obustavljaju od 12 do 13 časova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.