Slučaj Agrokor:Ponuda vlasnika Svislajona na stolu

Izvor: Mondo, 27.Apr.2017, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Agrokor:Ponuda vlasnika Svislajona na stolu

Predsednik poslovnog sistema Svislajon-Takovo Rodoljub Drašković kaže da je njegova kompanija spremna da preuzme upravljanje Agrokorovim sistemom u Srbiji na najviše pet godina, ali da nije razgovarao ni sa Ivicom Todorićem ni sa Vladom.

Foto: Mondo/ Goran Sivački

Drašković kaže da je poslovni sistem "Svislajon-Takovo" javno dao ponudu putem medija da je spreman da preuzme upravljanje i rukovođenje poslovnim sistemom Agrokor u Srbiji na određeni vremenski >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << period.

Taj period ne bi trajao duže od pet godina, s tim da na kraju mandata "Svislajonu" pripadne 35 odsto vlasničkog udela u Agrokoru Srbija.

"Do sada nisam vodio razgovore ni sa Ivicom Todoricem ni sa Vladom Republike Srbije, niti mi je poznato da li su definisali model rešavanja, restruktuiranja i finansijske konsolidacije poslovnog sistema Agrokor u Srbiji", navodi Drašković.

Koliko će Srbiju koštati pad Agrokora?

Dodaje da ekonomske činjenice upućuju na to da bi se u slučaju propadanja poslovnog sistema Agrokor u Srbiji, pričinila ogromna šteta domaćoj privredi.

Prema rečima Draškovića, decenijsko iskustvo rukovodećeg tima i uspešnog poslovanja "Svislajona-Takovo" u privredi Srbije, garancija su da bi uspešno realizovali projekat upravljanja Agrokorovim sistemom u našoj zemlji.

"Prvi projektni zadatak jeste reorganizacija poslovanja poslovnog sistema Agrokora u Srbiji, koji će obezbediti visoku stopu poslovne dobiti u preduzećima, čime bi se stvorili preduslovi za izmirenje dugova, kako prema bankama, tako i prema dobavljačima", kaže sagovornik Tanjuga.

Projekat restrukturiranja, kako objašnjava, podrazumeva racionalizaciju troškova poslovanja na svim nivoima.

"Finansijskom konsolidacijom obrtnog kapitala u industriji i racionalizacijom troškova poslovanja, obezbedili bi se uslovi za njihovo uspešno poslovanje, a finansijskom konsolidacijom obrtnog kapitala u trgovini i racionalizacijom trgovacke mreže, stvorili bi se uslovi za uredno izmirivanje obaveza prema dobavljačima".

Drašković dodaje da bi formirali savetodavni odbori poverilaca i u saradnji sa njim rešavali pitanja tereta dugovanja, napominjući u tom kontekstu da "Svislajon-Takovo" ima izgrađen najviši nivo poslovnog partnerstva sa privredom i bankama koje posluju u Srbiji.

"Naša ponuda je otvorena uz jasne uslove da preuzmemo na upravljanje i rukovođenje

bez ograničenja, a u skladu sa zakonskim propisima i da poslovnom sistemu 'Svislajon-Takovo' na kraju mandata pripadne 35 odsto udela u kapitalu poslovnog sistema Agrokor Srbija", rekao je Drašković za Tanjug.

-------------------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.