Slovenija: Plan za uštedu energije

Izvor: B92, 02.Feb.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija: Plan za uštedu energije

Ljubljana -- Slovenačka vlada usvojila je nacionalni akcioni plan, koji predviđa smanjenje potrošnje energije za 10 odsto do 2016. godine.

Plan je zasnovan na direktivi Evropske unije iz 2006. godine, a njegovo sprovodjenje zahtevaće 380 miliona evra, od čega će u 2009. godini biti potrebno 20 miliona, izjavio je ministar ekologije Janez Podobnik.

Podobnik je objasnio da će se ušteda pre svega ostvariti kroz finansijske instrumente, kao što su povoljni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zajmovi za ulaganje u racionalno korišćenje energije, za šta je namenjeno 15 do 40 odsto ukupne sume.

Plan takodje uključuje strože propise za štednju energije u sektoru građevinarstva i drugim oblastima i kampanje da bi se pojačala svest o potrebi racionalnog korišćenja energije, prenela je agencija STA.

Štednja će se, prema planu, zahtevati od domaćinstava, poslovnog i javnog sektora, gde će vlada, na primer, promovisati kupovinu opreme i vozila koji štede energiju i bolju izolaciju zgrada.

Nadzor sprovođenja akcionog plana poveren je međuministarskoj radnoj grupi, koja će uključiti ministre finansija, ekologije, ekonomije, transporta i poljoprivrede.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.